App genereert oneindige muziek van bekende componisten
Foto: rr

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen ontwikkelden een gsm-applicatie ‘FuX', die een ononderbroken stroom van klassieke muziek genereert, in de stijl van Bach, Haydn of van Beethoven. Dat meldt de onderwijsinstelling donderdag in een persbericht. De techniek kan onder meer gebruikt worden in hotellobby's.

Door stijlkenmerken uit een grote collectie van bestaande muziekstukken van zowel Bach, Haydn als van Beethoven te extraheren hebben doctoraatsstudent Dorien Herremans en haar begeleiders Kenneth Sörensen en David Martens een model op kunnen stellen dat toelaat om muziekstukken te classificeren per componist. Dat model werd vervolgens geïntegreerd in een complex algoritme waarmee oneindig muziek in de stijl van de componisten gegenereerd kan worden.

‘Het gaat over zogenaamde contrapuntmuziek, barokmuziek uit de zeventiende eeuw waarbij de verhouding tussen verschillende stemmen strikt geregeld is', zegt Herremans. ‘Ze ligt aan de basis van veel hedendaagse klassieke muziek en wordt vaak in muziekopleidingen gebruikt.'

Volgens de onderzoekers heeft het systeem vele toepassingen. ‘Het kan een hulpmiddel zijn voor componisten die naar inspiratie zoeken, of een eindeloze stroom van muzak voor liften en hotellobby's', vervolgt Herremans.

De onderzoekers ontwikkelden met het algoritme een app voor Androidtoestellen,FuX. Gebruikers kunnen zelf de gewenste hoeveelheid van elke componist in de genereerde muziek instellen.

‘Van klassieke muziek is het bekend dat het goed is voor de hersenontwikkeling van baby's', zegt Herremans. ‘De applicatie kan dan ook gebruikt worden om baby's in slaap te sussen zonder dat ouders steeds hetzelfde riedeltje moeten aanhoren.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig