Nieuwbouw 8.500 euro duurder vanaf 2014
Foto: rr

De normen voor nieuwbouw worden strenger. In 2014 daalt het maximaal toegelaten E-peil, een maatstaf voor energie-efficiëntie, van E70 naar E60. Bovendien moeten nieuwe woningen een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie produceren. Dat leidt tot meerkosten, voor een halfopen bebouwing van 175 m² circa 8.500 euro, meldt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) donderdag in De Tijd en Het Laatste Nieuws. Ook Radio 1 bracht het nieuws woensdagavond.

Sinds 2006 worden steeds strengere voorwaarden opgelegd. Om vanaf toen in vijf jaar tijd te evolueren van een E100-peil naar een E70-peil (het maximale E-peil vandaag) bedroegen de meerkosten slechts 5.000 euro. Het gemakkelijkste deel van de rit was daarmee gereden. Nog dikkere isolatie van muren en ramen helpt niet meer om de extra doelstellingen te realiseren. ‘Het laaghangend fruit is allemaal geplukt', benadrukt Marc Dillen van de VCB.

De Vlaming kan aan de extra kosten ontsnappen door nog voor het einde van dit jaar zijn bouwvergunning aan te vragen. Hij kan zo ook zijn woonbonus, zijn fiscaal voordeel als bouwer, veiligstellen.

Weinig enthousiasme

Het is lang niet zeker dat de bonus na de overdracht van die bevoegdheid van het federale naar het regionale niveau even gul blijft. Net als de historisch zeer lage hypotheekrente (3,6 procent) lijkt de snel naderende deadline van 31 december 2013 kandidaat-bouwers niet echt te inspireren. Het aantal bouwvergunningen ligt laag. De prijsstijging komt bovendien op een ogenblik dat de banken eisen dat kandidaat-bouwers meer eigen middelen op tafel leggen.