Lippens behoudt kalmte en vertrouwen in Belgische justitie
Maurice Lippens Foto: Belga
Maurice Lippens behoudt het vertrouwen in een goede afloop van de Fortis-zaak, ook nu het Brusselse parket beslist heeft om zijn doorverwijzing naar de correctionele rechtbank te vragen. In een reactie laat de voormalige voorzitter van Fortis weten dat hij sereen blijft en het vertrouwen in de Belgische justitie behoudt. Ook ex-ceo Jean-Paul Votron blijft bij zijn onschuld en zegt op geen enkel moment gelogen te hebben.

‘Ik heb kennis genomen van de elementen in de eindvordering van het openbaar ministerie', klinkt het in een mededeling die Lippens liet verspreiden. ‘De verwijten die gemaakt worden, draaien rond de communicatie over de evaluatie van de zogenaamde CDO's.' (Collateralized debt obligation: obligaties die verzekerd zijn door één of andere vorm van onderpand, red.)

Graaf Lippens herinnert er verder aan dat hij als voorzitter van de raad van bestuur van Fortis geen uitvoerende functie had en dat de rechtbank van Utrecht geen enkel bezwarend element tegen hem heeft weerhouden. ‘Ook de regulerende instantie voor de bank- en financiële markten, de CBFA (ondertussen FSMA, red.), heeft in dit dossier geen enkele vervolging ingesteld.'

'Ik heb op geen enkel moment gelogen'

Voormalig ceo, Jean-Paul Votron, laat weten de tijd te nemen om samen met zijn advocaten op de tegen hem geformuleerde beschuldigingen te antwoorden.

'Hoe dan ook, kan ik slechts herhalen dat ik op geen enkel moment heb gelogen of heb geprobeerd de informatie, doorgegeven aan de markt, te manipuleren, noch de minste strafrechtelijke inbreuk heb gepleegd in het kader van de opdracht die mij was toevertrouwd door de raad van bestuur van Fortis en die ik heb uitgeoefend onder controle van deze laatste', aldus Votron.

Volgens de ex-ceo hebben Fortis en haar bestuurders altijd gehandeld en gecommuniceerd met de 'grootst mogelijke integriteit en dit in de context van een financiële crisis op wereldschaal'.

'Ik wijs erop dat de communicatie van Fortis altijd is gebeurd onder de permanente controle van interne en externe revisoren, alsook van de toezichthouders (CBFA en DNB) die op elk moment betrokken en geïnformeerd zijn geweest', aldus Votron.

'Ik hoop de waarheid in dit dossier in ere te kunnen herstellen, in alle objectiviteit en ver van de extreme mediatisering die vandaag heerst. Sedert meer dan vier jaar, maak ik het voorwerp uit van een onduldbare lastercampagne zonder te mogen genieten van de fundamentele rechten erkend aan iedere persoon, waaronder het vermoeden van onschuld', besluit hij zijn persmededeling.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig