Dit recept komt uit Veggiestan van Sally Butcher (Karakter Uitgevers, 272 pag., 22,95€) met vegetarische recepten uit het Midden-Oosten.

De tajine is van Berberse oorsprong, uit de Maghreb, en het is zowel de naam van de kookpot als het daarin bereide gerecht. Het deksel is kegelvormig, zodat de stoom van het kookvocht wordt gevangen en wordt teruggeleid naar het voedsel. Het resultaat is een unieke zachte en erg smakelijke combinatie.

Ingrediënten (voor 4 personen):

- 2 eetl. olijfolie, gemengd met 1 eetl. boter of ghee, om te bakken

- 12 sjalotjes, gepeld maar heel

- 1 theel. gemberpoeder

- 1 theel. komijnpoeder

- 2 theel. kaneelpoeder

- 700 gr raapjes (7 of 8), geschild en in blokjes (van 3 cm)

- 2 wortels, geschild en in kleine blokjes

- 400 ml grountebouillon

- 0.25 theel. gemalen saffraan, geweld in een scheutje kokend water

- 300 gr zachte, ontpitte pruimen (of 30 minuten gewelde droge pruimen)

- 1,5 eetl. vloeibare honing

- zout en zwarte peper

 Om te garneren:

- 1 eetl. sesamzaad, licht geroosterd

- 1 eetl. amandelschaafsel, geroosterd

- ruime handvol verse koriander, gehakt

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160°C.

Verhit de olie en ghee in een koekenpan (tenzij je een gietijzeren tajine hebt) en roerbak
gelijkmatig de sjalotjes. Voeg na een paar minuten de specerijen, raapjes en wortel toe.

Laat en paar minuten zachtjes stoven en doe er dan saffraan en groentebouillon bij. Breng
aan de kook en voeg pruimen en honing toe. Roer door en breng op smaak.

Schep nu alles in je tajine of stoofpot, doe het deksel erop en zet hem in de oven om zijn
ding te doen – het kost circa 40 minuten.

Strooi er sesamzaad, amandelen en koriander over en serveer. Geef er eventueel couscous
bij, al is couscous, anders dan vaak wordt gedacht, niet de verplichte escorte van een
tajine, maar meer een gerecht op zich. In Marokko wordt een tajine meestal zo
gegeten, of met brood en een kleurrijke salade.