Zonnepanelen Nederlandse firma verdragen niet te veel zon
Foto: NOVUM DIJKSTRA

Voor zonnepanelen van het failliete bedrijf Scheuten Solar schijnt de zon best niet te fel. Er is een kans dat ze dan in brand vliegen. Dat gebeurde inmiddels vijftien keer en Nederlanders wordt gevraagd om hun panelen af te koppelen. In België zijn de bewuste panelen niet wijd verspreid, aldus sectororganisatie PV Vlaanderen.

Het Nederlandse bedrijf Scheuten Solar had moeten melden dat er mogelijk branden waren ontstaan door zijn zonnepanelen, maar heeft dat niet gedaan. Pas nadat de Venlose fabrikant vorig jaar failliet was gegaan, stelde de curator de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) op de hoogte. Die heeft dinsdag met een advertentie in De Volkskrant het publiek gewaarschuwd en gevraagd om de panelen meteen uit te schakelen.

Het is niet bekend hoe lang Scheuten Solar al wist van de branden, zei een NVWA-woordvoerder dinsdag tegen het Nederlandse persbureau ANP.

‘De curator van het bedrijf heeft ons op de hoogte gebracht van de problemen', zegt Roel Vincken van de NVWA. De curator werd, na het faillissement van de firma, immers overspoeld met schadeclaims. Ruim duizend claims gaan over de stroomkastjes die bevestigd zijn aan de zonnepanelen. Die hebben de neiging om oververhit te geraken en in het slechtste geval brand te veroorzaken.

300-tal in België

Scheuten Solar uit Venlo verkocht in heel Europa ongeveer 650.000 zonnepanelen.

In België zouden het er niet al te veel zijn. PV Vlaanderen merkt op dat er enkel een probleem is met installaties die vanaf 2009 bij particulieren werden geplaatst, uitsluitend van het type Scheuten Solar model Multisol P6-48, P6-54, P6-60 en P6-66, voorzien van connectiedozen van het merk Alrack. Volgens de sectororganisatie gaat het om hoogstens 300 installaties in ons land. Eigenaars wordt aangeraden om contact op te nemen met hun installateur. 

In Duitsland, Frankrijk en Italië zouden meerdere branden zijn toegeschreven aan de panelen van Scheuten Solar.