Test-Aankoop organiseert op 15 maart het Belgische kampioenschap decoderwerpen, omdat de consumentenorganisatie af wil van de 'dure, weinig degelijke en energieverslindende decoders' om digitaal televisie te kijken. In de strijd tegen de kabeloperatoren kon de organisatie tienkamper Hans Van Alphen strikken voor een campagnefilmpje. Telenet belooft verandering, maar blijft nog vaag.

De consumentenorganisatie vindt de decoders overbodig omdat ook een zogenaamde CI-module gebruikt kan worden, een kaart die in elke moderne flatscreentelevisie past. Een overstap van de verplichte decoder naar een CI-module levert de Telenet-klant volgens Test-Aankoop een jaarlijkse besparing op van 123,80 euro (8,20 euro voor de maandelijkse huur en 25,40 euro stroomverbruik).

Aanleiding voor de actie is de beslissing van Telenet eind november vorig jaar om de decoders van Indi niet langer te ondersteunen. Indi was van Interkabel, dat in 2008 door Telenet werd overgenomen. De Indi-klanten, voornamelijk in Limburg, die nog verder digitaal wilden kijken, moesten door de beslissing een nieuwe decoder van Telenet in huis halen. Volgens Ivo Mechels van Test-Aankoop klaagden duizenden mensen daarover, waarna de consumentenorganisatie beloofde actie te ondernemen.

Mechels noemt de decoders 'een melkkoe' voor de kabelaars, en vindt het niet langer aanvaardbaar dat de Belgische consument 'een alternatief wordt ontzegd'. Op 15 maart organiseert Test-Aankoop daarom het 'Belgisch kampioenschap decoderwerpen', waar 'alle ondertussen kapotte en verouderde decoders een eervol einde krijgen'. In een filmpje toont tienkamper Hans Van Alphen hoe dat gaat. Daarnaast bestaat de campagne ook nog uit een petitie.

In een reactie laat Telenet weten dat er 'nog voor de zomer' een systeem met een kaartje in de winkel zal liggen. De Mechelse kabelaar blijft wel vaag, want 'alle modaliteiten' volgen later. Zo is niet duidelijk of het kaartje gehuurd dan wel gekocht zal moeten worden, en hoeveel zenders via dat systeem te bekijken zullen zijn. Telenet-woordvoerder Stefan Coenjaerts merkt wel op dat het om een bijkomend product gaat. 'Telenet laat de settopbox dus niet vallen', zegt hij.