'Gevangene X' speelde geheimen van Mossad door aan Australië
Foto: AFP
De Australiër die voor de Israëlische inlichtingendienst Mossad zou hebben gewerkt en zelfmoord zou hebben gepleegd terwijl hij in 2010 in het geheim werd vastgehouden, was door de Mossad opgepakt omdat hij geheimen aan Australische spionnen zou hebben doorgespeeld. Dat bericht de Australische omroep ABC maandag.

De 'gevangene X' werd in december 2010 dood teruggevonden in zijn cel. Vorige week onthulde ABC dat de gevangene, Ben Zygier, wegens nationale veiligheidsredenen in een zwaarbeveiligde gevangenis in Israël zat opgesloten.

Volgens ABC was Zygier een van de drie Australische joden die hun namen meermaals veranderden en voor de Mossad naar het Midden-Oosten en Europa reisden. ABC zegt, op basis van anonieme bronnen, dat Zygier met Australische geheime agenten ontmoetingen had en hen over operaties van de Mossad inlichtte.

Zygier verliet Australië in 2000 en trok naar Israël, waar hij in het leger diende. Hij zou de familienamen Alon, Allen en Burrowes gebruikt hebben en een werkvisum voor Italië aangevraagd hebben. In Europa zou hij voor de Mossad een communicatiebedrijf hebben opgericht, waarbij ook de twee andere Australiërs betrokken waren.