Zo'n zes ton hamburger- en kebabvlees uit Nederland is in Zweden uit de handel gehaald. ‘We hebben een zogenoemde EHEC-bacterie gehad in onze vleeszendingen', viel maandag te lezen op de website van het Zweedse distributiebedrijf Sven P.

Het vlees dat in Zweden uit de handel werd gehaald komt van een bedrijf in Enschede. Het gaat volgens de NOS om vleesleverancier Beimer.

De besmetting werd ontdekt toen twee kinderen in januari ziek werden na het eten van hamburgers. Uit onderzoek bleek dat het vlees sporen bevat van de gevaarlijke bacterie. Het vlees was op dat moment al maanden op de markt, waardoor de helft van de besmette lading al verkocht was. Mogelijk zijn daardoor al 60.000 besmette hamburgers over de toonbank gegaan.

Volgens de Zweedse voedsel- en warenautoriteit komt het vlees van zes verschillende slachterijen in Europa. Die bedrijven kregen het vlees weer van verschillende boeren. Uiteindelijk kwam het in Enschede terecht en werd het daarna verkocht aan een handelaar in Stockholm.

Volgens de documenten die bij het vlees zaten, zijn alle voorgeschreven tests bij Beimer in Enschede correct uitgevoerd.

EHEC is een variant van de darmbacterie E.coli. De bacterie zit onder meer in de ontlasting van koeien en schapen. Mensen kunnen een ontsteking aan de dikke darm oplopen door het eten van besmet vlees.