Belgische helikopters en bescherming voor Mali-missie
Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) Foto: BELGA

België houdt twee medische helikopters in Mali voor de Europese trainingsmissie, en is bereid 'proportioneel' bij te dragen aan de bescherming van de opleiders. Dat hebben ministers Reynders en De Crem maandagvoormiddag bekendgemaakt.

Het federale kernkabinet boog zich maandag over de vraag welke bijdrage ons land zou kunnen leveren aan de Europese trainingsmissie in Mali. De vergadering volgde op de brief die de Hoge Vertegenwoordiger van het Europese buitenlandbeleid, Catherine Ashton, vorige week naar de Belgische autoriteiten gestuurd had. Daarin vroeg ze om een deelname aan de missie .

Helikopters en 'proportionele' bescherming

Ons land had zich nog geen knopen doorgehakt, maar maandag werd beslist verder deel te nemen aan operatie Serval voor de opleiding van het Malinese leger. Die missie ging op 11 januari van start met als doel de gewapende islamitische rebellen in het noorden van Mali te bestrijden.

De twee medische helikopters die nu al actief zijn in het Afrikaanse land, zullen daar aanwezig blijven. Ook wil ons land een 'proportionele' bijdrage leveren aan de bescherming van opleiders. Over hoeveel manschappen het precies zou gaan, werd nog niet bekendgemaakt, maar de deelname moet voorwerp uitmaken van een 'verdeling' tussen de andere Europese landen die betrokken zijn bij de missie, aldus nog minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en zijn collega van Defensie Pieter De Crem.

Nadien zullen de helikopters ter beschikking blijven van de Europese operatie. De toestellen zijn actief vanop de luchthaven van Sevaré, op zowat 600 kilometer ten noordoosten van Bamako. Volgens een Europese diplomatieke bron zijn ze 'cruciaal' voor de medische steun aan de trainingsmissie van het Malinese leger. De opdracht van de C-130’s loopt eind deze maand af, preciseert het kabinet van premier Elio Di Rupo.

15 maart

Volgens de diensten van de premier heeft het kernkabinet een 'eerste positieve evaluatie' gemaakt van de deelname aan operatie Serval. Minister van Defensie Pieter De Crem citeerde ten laatste 15 maart als einddatum voor de Franse operatie.

De interkabinettenwerkgroep die moet toezien op het naleven van de operationele en financiële modaliteiten van de deelname aan operatie Serval, zal wekelijks blijven vergaderen om ook de Europese missie in Mali op te volgen.

'Ten slotte is het in het kader van de Europese gesprekken over de doelstellingen van de EUTM-operatie essentieel dat de mensenrechten worden geïntegreerd in de opleidingsoperaties', aldus nog de mededeling van de premier. De kosten van de deelname aan de operatie vallen binnen het budget voor de operaties 2013 en 2014 van Defensie.

Minister De Crem herinnerde eraan dat België het eerste Europese land was dat zich aan de zijde van Frankrijk schaarde voor de missie in Mali. Volgens de mededeling van de regering was het de bedoeling “de radicale bewegingen te bestrijden, gezien de terroristische bedreiging die ze vormen, ook voor ons land”.