‘Argo' en ‘Zero Dark Thirty' hebben beste scenario's
Bryan Cranston en Ben Affleck in Argo Foto: AP

‘Argo' van regisseur en acteur Ben Affleck is zondag - nogmaals - in de prijzen gevallen. In het Amerikaanse Los Angeles ging de film met de award van de Writers Guild of America (WGA) voor het beste bewerkte scenario lopen. ‘Zero Dark Thirty' won dan weer de prijs voor het beste originele scenario.

De scenarist van ‘Argo' is Chris Terrio. Met de nieuwe bekroning zit de film van Affleck nog steeds op koers voor de Oscars, die eind deze week, op zondag 24 februari, worden uitgereikt. Het al meermaals bekroonde werk over de gijzelingscrisis in de Amerikaanse ambassade in Iran dingt in zeven categorieën mee naar een Academy Award, al is Affleck niet genomineerd als beste regisseur. Eerder won Argo onder meer de Golden Globe en de Bafta voor beste film en ging de film ook aan de haal met de hoofdprijzen op de Screen Actor Guild Awards (beste cast), Producers Guild Awards (beste productie) en Directors Guild Awards (beste regie).

De WGA-prijs voor het beste originele scenario bekroonde scenarist Mark Boal van ‘Zero Dark Thirty'. De film van regisseur Kathryn Bigelow vertelt de tien jaar durende speurtocht naar Osama bin Laden door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Die resulteerde in een operatie van de Amerikaanse Navy Seals, waarbij de leider van terreurnetwerk Al-Qaeda om het leven kwam.

Voorts won ‘Breaking Bad' de WGA-award voor beste dramaserie, ‘Louie' voor beste komische serie en ‘Girls' voor beste nieuwe serie.