Sociale media voor kardinalen verboden tijdens pausverkiezing
Het pauselijke conclaaf van 2005 (archief). Foto: ap
Om te voorkomen dat informatie uitlekt over de verkiezing van de nieuw paus, mogen kardinalen gedurende de verkiezingsprocedure in de Sixtijnse kapel niet op sociale media. Vandaag heeft de paus voor 100.000 gelovigen zijn voorlaatste Angelus gegeven.

Er zijn momenteel 117 kardinalen die in maart een nieuwe paus moeten kiezen. De traditie wil dat de kardinalen, vanaf het moment dat zij de Sixtijnse kapel betreden, tijdens het conclaaf niet meer mogen communiceren met de buitenwereld tot er een nieuwe paus is verkozen.

In een maatschappij die in sneltreintempo digitaliseert is dat afsluiten van de buitenwereld niet meer zo vanzelfsprekend. Daarom komen er extra maatregelen. Tijdens het conclaaf moeten smartphones en tablet uitgeschakeld worden. 

Het nieuws dat er een nieuwe paus is, wordt dus nog steeds kenbaar gemaakt via witte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse kapel.

Paus roept Kerk op 'zich te vernieuwen en zich te heroriënteren' 

Tijdens zijn voorlaatste Angelus voor hij op 28 februari terugtreedt, heeft paus Benedictus XVI de kerk en alle gelovigen opgeroepen 'zich te vernieuwen en zich te heroriënteren naar God, door de trots en het egoïsme te ontkennen'. 

'De Kerk roept al haar leden op zich te hernieuwen. Dat zal een strijd zijn, een spiritueel gevecht. De geest van het kwade probeert ons namelijk af te leiden van de weg naar God', aldus de paus vanop zijn balkon van het Apostolisch Paleis.

De plaatselijke autoriteiten schatten dat ruim 100.000 mensen op het Sint-Pietersplein stonden op het moment dat de paus op zijn balkon verscheen.

Lees hier alles over het aftreden van paus Benedictus XVI