Geen nieuwe gemeenteraadsverkiezing in Ninove door 'inside joke' op Facebook
Volgens de Raad van State is het ongeloofwaardig dat een pintje van invloed was op de verdeling van de stemmen. Foto: PhotoNews
In het Oost-Vlaamse Ninove komen er geen nieuwe verkiezingen nadat Vlaams Belang-Kamerlid Guy D’Haeseleer in een Facebookbericht een pint had beloofd aan kiezers. Dat besliste de Raad van State, dat het bericht beschouwt als 'een soort van inside joke'

De Raad van State vernietigt de beslissing van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen van de provincie Oost-Vlaanderen, die de gemeenteraadsverkiezing van 14 oktober in Ninove ongeldig had verklaard.

De Raad voor Verkiezingsbetwistingen meende dat er nieuwe verkiezingen moesten komen door het Facebookbericht van D’Haeseleer. In het bericht van Guy D’Haeseleer (Forza Ninove) stond: 'trakteert morgen al wie een foto neemt van zijn stembrief... met de bolletjes op de juiste plaats natuurlijk ; -) schol!'.

Volgens de Raad van State is het ongeloofwaardig dat het Facebookbericht van invloed was op de verdeling van de stemmen, zo blijkt uit het arrest.

'Naar zijn oordeel (van de Raad van State, nvdr.) is het niet aannemelijk dat anno 2012 het vooruitzicht van een zo gering voordeel als een gratis drankje dermate op een kiezer inwerkt dat hij niet langer in volle vrijheid en onafhankelijkheid zijn stem kan uitbrengen', klinkt het.

De Raad van State oordeelt dat het bericht, dat ze beschrijft als een 'deplorable demarche', eerder overkomt als een inside joke, die zich richt tot de reeds overtuigde sympathisanten.

D’Haeseleer werd in Ninove met de verruimingslijst Forza Ninove de grootste partij. Nieuwe verkiezingen zou de stad ongeveer 80.000 euro gekost hebben.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig