Alain Winants verdedigt Staatsveiligheid
Alain Winants Foto: BELGA
De uitlatingen van justitiespecialist Renaat Landuyt over de Staatsveiligheid zijn onbegrijpelijk, fundamenteel onjuist en ongehoord. Dat zei het hoofd van de Staatsveiligheid Alain Winants in Terzake. 'Het loopt de spuigaten uit.'

Renaat Landuyt (SP.A) pleitte in De Morgen voor het afschaffen van de Belgische staatsveiligheid. Ook PS-senator Philippe Moureaux (PS), in een vorig leven nog minister van Justitie, zou ook niet rouwig zijn om het verdwijnen van de dienst.

Alain Winants was naar eigen zeggen zeer verbaasd over de kritiek. Hij verwijt de twee justitiespecialisten een gebrek aan kennis over de materie.

'De uitspraken bewijzen dat ze niet de minste kaas hebben gegeten van de materie, als men nog altijd niet begrijpt dat er een fundamenteel verschil bestaat tussen de politiediensten en de inlichtingendiensten', klinkt het.

'Staatsveiligheid is nodig'

Hij vindt de uitlatingen dat de Staatsveiligheid 'toch maar krantenknipsels en roddels bijeenharkt' bijzonder grof.

Bovendien is de discussie over het afschaffen van de Staatsveiligheid zo'n 20 tot 30 jaar geleden als eens gevoerd, haalt Winants aan. 'Dat is een natte droom van bepaalde politieke partijen. Ik vind dat bijzonder gevaarlijk.'

Volgens hem is de Staatsveilgheid wel degelijk nodig. 'Wij liggen aan de basis van het gerechtelijk oprollen van heel wat criminele netwerken', verdedigt hij zijn dienst.

Transparantie

Over de analyse van Scientology waarbij enkele politici in het vizier kwamen, geeft hij toe dat de Staatsveiligheid de bevoegde minister misschien beter had moeten inlichten. Daarover kan gediscussieerd worden, zegt hij. 'Maar we volgen de organisatie, niet de politici.'

Hij is alleszins voorstander van 'de grootst mogelijke transparantie'. Daarvoor doet zijn dienst al jarenlang grote inspanningen, klinkt het. Winants vindt ook niet dat de Staatsveiligheid onvoldoende gecontroleerd wordt.

Daarbij pleit hij voor een veiligheidsmachtiging voor het Comité I, de parlementaire begeleidingscommissie die de Staatsveiligheid controleert, 'op voorwaarde dat men zich houdt aan de geheimhouding'.

Ondanks de commotie blijf Winants kandidaat om zichzelf als administrateur-generaal van de Staatsveiligheid op te volgen.