Unesco furieus over nazi-taferelen tijdens Aalst Carnaval
Foto: Veronique Van Geit
De nazi-taferelen tijdens het carnaval van Aalst zijn nu ook bij Unesco in het verkeerde keelgat geschoten. Op de website van Unesco distantieert de organisatie zich uitdrukkelijk van de taferelen. Aalst Carnaval werd drie jaar geleden door Unesco toegevoegd aan de lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Irina Bokova, de directeur-generaal van UNESCO, stelt in een persbericht diep geschrokken te zijn door het 'onaanvaardbare schouwspel dat een belediging vormt voor de herinnering van de 6 miljoen Joden die werden vermoord tijdens de Holocaust.

Carnavalsgroep Eftepie stak in de carnavalsstoet de draak met het N-VA-bestuur in de stad. Ze trokken verkleed als SS-officieren met blikken zyklon B de straat op en maakten allerlei toespelingen op de Tweede Wereldoorlog.

Volgens Unesco druisen deze taferelen lijnrecht in 'tegen alle waarden van het Aalsterse Carnaval, die ingeschreven staan als onderdeel van het Cultureel Erfgoed van de Mensheid evenals tegen de waarden van UNESCO die staan voor wederzijds begrip, tolerantie en vrede'.

Bokova stelt verder dan de Holocaust niet mag gebanaliseerd worden voor lokale politieke doeleinden. 'Ook al staat het carnaval voor vrijheid van meningsuiting en satire, vormt dit geenszins een rechtvaardiging om naar antisemitische stereotyperingen te grijpen', luidt het in een persbericht.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig