Landuyt: 'Vraag me af of we Staatsveiligheid nodig hebben'
Renaat Landuyt Foto: belga
SP.A-Kamerlid Renaat Landuyt pleit woensdag in De Morgen voor het afschaffen van de Belgische Staatsveiligheid. "Die harkt toch maar krantenknipsels en roddels bijeen", klinkt het.

PS-senator Philippe Moureaux zou evenmin rouwig zijn om het verdwijnen van de dienst, al zit zijn fractieleider in de Senaat niet op dezelfde lijn. MR-voorzitter Charles Michel wil niet weten van een afschaffing.

"Ik vraag me echt af of we een instelling zoals de Staatsveiligheid nodig hebben. In een democratie is er nood aan transparantie", vindt Landuyt. Geheime organisaties zoals onze inlichtingendienst zijn volgens hem niet meer van deze tijd. "De dienst dateert nog uit de tijd dat staten in de eerste plaats vijanden van elkaar waren."

Volgens de socialist hebben we de Staatsveiligheid ook niet nodig om ons tegen terrorisme te beschermen. "Dat is eigenlijk opsporingswerk. Het federale parket kan en moet dat doen", argumenteert hij nog.

Moureaux: Staatsveiligheid speelt altijd spelletjes

PS-senator Moureaux ziet volgens de krant alvast geen graten in het voorstel van Landuyt. "Ik ben destijds als minister van Justitie verantwoordelijk geweest voor de instelling. Veel respect heb ik nooit voor die mensen gehad", zegt hij. "Ze werken vaak op basis van geruchten en zijn altijd spelletjes aan het spelen."

Moureaux' fractieleider Philippe Mahoux zit echter niet op dezelfde lijn. "Dat is een inschatting die misschien wat gedateerd is", reageerde hij op de RTBF-radio op de uitspraken van Moureaux, die in de jaren 80 justitieminister was. Mahoux verwacht bovendien dat het federale parket "dezelfde opmerkingen" zou krijgen als de Staatsveiligheid nu.

De PS'er werpt daarentegen op dat het misschien beter is om "zich eens af te vragen waarom drie zaken" rond de Staatsveiligheid de jongste weken in de pers opdoken, net nu de huidige administrateur-generaal Alain Winants op een nieuw mandaat hoopt.

Torfs

"De Staatsveiligheid afschaffen, allemaal goed en wel, maar dan is er geen administrateur-generaal meer, een gegeerde politieke benoeming", merkte ook CD&V'er Rik Torfs intussen op twitter op.

MR verzet zich tegen afschaffen Staatsveiligheid

Bij de MR verzet men zich dan weer tegen het afschaffen van de Staatsveiligheid. "Zelfs al is de natuur van de dreigingen geëvolueerd, ze blijven wel reëel", waarschuwt voorzitter Charles Michel, die de uitspraken van Landuyt en Moureaux "onthutsend" noemt. De aandacht voor terrorisme en radicalisme mag voor hem zeker niet verslappen.

Volgens MR-senator Armand De Decker werkt het toezicht vanuit het Comité I bovendien naar behoren. "De leden zijn magistraten die alles kunnen onderzoeken", stelt hij in De Morgen. Al betreurt hij dat de parlementsleden geen toegang krijgen tot de geheime documenten.

Dat de Staatsveiligheid zich bezighoudt met Vlaams Belang lijkt De Decker ook maar "normaal". "Een van de taken van de Staatsveiligheid is immers om over het extremisme te berichten, argumenteert hij. Meer problemen heeft de liberaal met het feit dat de nummer twee van de dienst, Robin Libert, fractieleider is van Open Vld in Mortsel. "Dat zo iemand aan politiek doet, lijkt me onhandig", zegt hij nog. "Die mensen moeten hun neutraliteit kunnen behouden."

Bij Vlaams Belang pleit men in elk geval al langer voor het afschaffen van de Staatsveiligheid. Zo deed Kamerlid Bert Schoofs dat vorige week nog tijdens een hoorzitting met justitieminister Annemie Turtelboom in de Kamer. Volgens Schoofs kan de dienst beter geïntegreerd worden in de politie, "zoals in Denemarken". De partij vraagt ook een parlementaire onderzoekscommissie, maar dat hoeft voor Landuyt niet. "We kunnen ons beter concentreren op het afschaffen van de dienst", vindt hij.