CdH ontkent te mikken op topfunctie voor Visart de Bocarmé
Benoit Lutgen Foto: BELGA

CdH-voorzitter Benoît Lutgen ontkent woensdag “formeel” dat zijn partij probeert Cédric Visart de Bocarmé de plaats van Alain Winants te laten innemen aan de top van de Belgische Staatsveiligheid. Dat gerucht viel de voorbije dagen meermaals te horen in de hetze rond de inlichtingendienst.

De Staatsveiligheid staat al enkele dagen in het oog van de storm, nadat op korte tijd twee geheime dossiers op de straatstenen zijn beland en er zich een welles-nietes-spel ontspon over het al dan niet volgen van politici door de dienst.

Vorige week verbaasde justitieminister Annemie Turtelboom zich er al over dat twee “flagrante lekken” mekaar zo snel opvolgden, vooral omdat het eerste gelekte dossier oorspronkelijk slechts naar een handvol mensen verstuurd werd. Intussen wordt volop gezocht naar de bronnen achter de lekken.

Volgens sommigen heeft een en ander te maken met de opvolging van topman Winants. Zo zou het cdH voormalig procureur-generaal Cédric Visart de Bocarmé graag als diens opvolger zien, aldus een bron. Visart de Bocarmé was vorig jaar ook even kabinetschef van cdH-vicepremier Joëlle Milquet. Voorzitter Lutgen ontkent echter formeel.

Binnen de meerderheid bestaat in elk geval geen unanimiteit over de kandidatuur van Visart de Bocarmé. Zo valt te horen dat zijn profiel “niet overeenstemt met de neutraliteitseisen van een dergelijke functie”. Anderen in de meerderheid zien meer in een nieuw mandaat voor huidig administrateur-generaal Winants, die een Open Vld-stempel draagt.

Van het afschaffen van de Staatsveiligheid kan ook voor cdH in elk geval geen sprake zijn. De werking en de controle moeten tegen het licht gehouden worden, maar de opdrachten van de dienst blijven wel noodzakelijk voor een goede werking van de staat, aldus nog Lutgen. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet maakte alvast een “informeel rapport” over aan de premier, met mogelijke pistes ter verbetering van de dienst.