Autobouwer PSA leed astronomisch verlies in 2012
Foto: Peugeot
De Franse autobouwer PSA leed in 2012 een astronomisch nettoverlies van 5 miljard euro na afschrijvingen van 3,89 miljard euro in het tweede semester. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt.

PSA Peugeot Citroën, de grootste autobouwer van Frankrijk, heeft in 2012 een nettoverlies geleden van 5 miljard euro, na afschrijvingen van activa ten belope van 3,89 miljard euro tijdens de tweede helft van het jaar. PSA lijdt daarmee het grootste verlies in de geschiedenis van het bedrijf.

Na de waardeverminderingen verklaarde de Franse minister van Begroting Jerome Cahuzac begin deze maand dat de Franse staat mogelijk zal overwegen een belang te nemen in de autobouwer.

Vorig jaar al 576 miljoen euro verlies

Het verlies voor interesten, belastingen en eenmalige kosten bedroeg vorig jaar 576 miljoen euro, tegenover een winst van 1,09 miljard euro een jaar eerder. Het verlies was daarmee wel kleiner dan de 647 miljoen euro waarop experts gerekend hadden.

De operationele free cash flow ging drie miljard euro in de min in 2012. De omzet viel vorig jaar met 5,2 procent terug tot 55,4 miljard euro. De autobouwer verzekert woensdag evenwel tegen 2014 opnieuw break-even te zullen draaien.

Kosten teruggedrongen

PSA drong vorig jaar de kosten al met 1,18 miljard euro terug, of forser dan de 1 miljard doelstelling. 'De fundamenten voor onze wederopstanding zijn gelegd', maakt CEO Philippe Varin zich sterk.

De plannen van de autobouwer om 11.200 banen te schrappen en een fabriek te sluiten in de omgeving van Parijs, zijn evenwel tijdelijk bevroren nadat een Franse rechtbank besliste dat de banen niet geschrapt mogen worden tot toeleverancier Faurecia het personeel volledig informeert over de gevolgen van de herstructurering bij de autobouwer.