'Map met naam Dewinter bevat oud juridisch dossier'
Foto: Photo News
De beelden van het interview met Alain Winants, de administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, die maandag werden uitgezonden in het tv-journaal van de RTBF, tonen een dossier dat de naam van Filip Dewinter draagt. 'Het betreft in feite een oud dossier betreffende een juridische procedure die door betrokkene opgestart werd', aldus de Staatsveiligheid dinsdagmiddag in een reactie.

Bart Debie, de gewezen veiligheidsadviseur van Vlaams Belanger Filip Dewinter, zei maandag dat hij drie jaar lang als “mol” van de Belgische Staatsveiligheid binnen de partijtop van het Vlaams Belang heeft gefungeerd.

De RTBF draaide maandag beelden tijdens een interview met Winants. Op het moment dat de topman van de Staatsveiligheid benadrukt dat zijn diensten zich niet bezighouden met politici, filmde de tv-ploeg van de Franstalige openbare televisie een dossier op zijn bureau. Op de farde was te lezen “Dewinter Filip”.

Het betreft een oud dossier betreffende een juridische procedure die door betrokken opgestart werd, luidt het dinsdag. 'In november 1995 diende betrokkene namelijk een verzoek tot raadpleging van zijn persoonlijk dossier in op basis van de wet van 11 april 1994 betreffende de openbaarheid van bestuur. De minister van Justitie weigerde in april 1996 op deze vraag in te gaan. In december 2000 verbrak de Raad van State de beslissing van de minister van Justitie. De minister gaf in 2001 nogmaals een negatief advies.'

Daarop nam Dewinter volgens de Staatsveiligheid nieuwe stappen bij de Raad van State. 'In een arrest van 9 augustus 2004 stelde de Raad van State de afstand van het geschil vast, wat een einde maakte aan de procedure. In het licht van de recente verklaringen van betrokkene, waarin hij te kennen geeft inzage te willen in de gegevens van de Staatsveiligheid, raadpleegde de administrateur-generaal het oude dossier.'

De Staatveiligheid benadrukt nog dat het sinds meerdere jaren met geïnformatiseerde middelen en niet meer op basis van “papieren” dossiers werkt.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig