Luxewagentuner schrapt een op drie jobs in Luik
Deze Lexus, waarin Prins Albert II van Monaco en Charlene Wittstock na hun huwelijk hun landgenoten begroetten, werd door Carat Duchatelet bewerkt. Foto: EPA

De tuner van luxewagens Carat Duchatelet is van plan om in Luik 34 van de 104 banen te schrappen. Dat heeft het bedrijf dinsdag tijdens een buitengewone ondernemingsraad aangekondigd. De herstructurering is noodzakelijk om de toekomst van de Luikse site veilig te stellen, zo luidt het.

Volgens Carat Duchatelet is de tuner getroffen door de wereldwijde economische crisis. “De bestellingen van luxewagens door vips en regeringen zijn fors afgenomen. (...) In 2011 zorgden de politieke verschuivingen in de Afrikaanse landen en het Midden-Oosten voor een impact op de verkoop in die belangrijke regio's, met uitstel en annuleringen van bestellingen tot gevolg.” Wat ook meespeelde is dat volgens Carat Duchatelet bepaalde autobouwers hun topmodellen schrapten of hernieuwden.

Omdat de tuner in de nabije toekomst geen nieuwe grote contracten verwacht, ziet hij zich genoodzaakt om zijn businessmodel aan te passen. Alleen zo kunnen volgens de directie de activiteiten in Luik behouden en ontwikkeld worden.

Carat Duchatelet werd opgericht in 1968 in Luik. De groep Carat Security telt wereldwijd zeven vestigingen en ongeveer duizend werknemers.