Dewinter richt pijlen op Turtelboom
Foto: Walter Saenen
Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) zal met een 'heel straffe uitleg' moeten komen om ongeschonden weg te raken met haar uitspraken over het volgen van politici door de Staatsveiligheid. Dat zegt het Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter.

'Ofwel liegt ze, ofwel is ze niet op de hoogte. Beide gevallen zijn problematisch.'

Maandag raakte bekend dat de Staatsveiligheid Bart Debie, gewezen veiligheidsadviseur van Dewinter, enkele jaren als informant gebruikte binnen de VB-top. Vorige week zei minister Turtelboom echter nog dat de dienst geen parlementsleden volgde 'in hoofde van hun functie'. Volgens Dewinter leidt dat maar tot één conclusie: 'Ofwel liegt ze, ofwel is ze niet op de hoogte.'

Opties

Dewinter onderzoekt momenteel zijn juridische opties. Debie was parlementair medewerker en had volgens Dewinter een vertrouwelijkheidsclausule in zijn contract staan, maar zint niet meteen op een vete met zijn oude vertrouweling.

'Veel belangrijker is voor mij de politieke verantwoordelijkheid', onderstreept de Vlaams Belanger. 'De Staatsveiligheid inzetten als een politieke inlichtingendienst in functie van het regime is meer dan een brug te ver. Bovendien was de bedoeling duidelijk een politieke partij of politicus te destabiliseren.'

Inzage

Dewinter eist nu opnieuw inzage in zijn 'dossier' bij de Staatsveiligheid. Maar hij wil ook dat de dienst open kaart speelt over zijn methoden, over wat er gebeurde met de info en wie de opdracht gaf. En hij wil weten wie nog als mol fungeerde binnen Vlaams Belang.

Want de sfeer in de partij is momenteel ook 'niet zo aangenaam', aldus nog Dewinter. 'Niemand vertrouwt nog iemand, iedereen vraagt zich af: 'wie nog? '. Ik ben er dan ook helemaal niet zo zeker van dat dit nieuws mij of onze partij nu goed zou uitkomen', besluit hij.