Turtelboom bekijkt of Staatsveiligheid betrokkenheid politici meldde
Annemie Turtelboom. Foto: BELGA

Minister van Justitie Annemie Turtelboom werd door de Staatsveiligheid nooit ingelicht over een dossier over Vlaams Belang, noch over de sekte Sahaja Yoga. Dat herhaalde ze in een korte reactie. Ze heeft het Comité I gevraagd of de Staatsveiligheid haar meldingsplicht bij de betrokkenheid van politici correct is nagekomen.

Turtelboom verklaarde vorige week dat er geen politici gevolgd waren door Staatsveiligheid. Ex-Vlaams Belanger Bart Debie liet in Het Nieuwsblad echter optekenen dat hij jarenlang informatie over zijn partij doorspeelde aan de dienst.

De minister stelt nu dat een rondzendbrief uit mei 2009 van haar voorganger Stefaan De Clerck (CD&V) de Staatsveiligheid verplicht de minister van Justitie onmiddellijk in te lichten wanneer de naam van een actief federaal parlementslid voorkomt in een verslag. Turtelboom laat nu uitzoeken of de veiligheidsdienst dat ook effectief altijd gedaan heeft.

Turtelboom stelt dat ze het resultaat van dat onderzoek van het Comité I afwachten.

Het Comité I is wettelijk verantwoordelijk is voor het parlementair toezicht op de inlichtingendiensten. Begin deze maand kreeg het comité al de opdracht om na te gaan 'of deze onderrichting (het inlichten van de minister, red) correct wordt toegepast.

Het is evenwel duidelijk dat de minister en de Staatsveiligheid (nog) niet op dezelfde golflengte zitten.