“Je hebt de kunst in dit land opnieuw een gelaat gegeven”
Afscheid van Roger Raveel Foto: BELGA

In Machelen-aan-de-Leie, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Zulte, is zaterdag afscheid genomen van kunstenaar Roger Raveel. De parochiekerk zat afgeladen vol en erbuiten volgden enkele honderd mensen de plechtigheid. “Je hebt de kunst in dit land opnieuw een gelaat gegeven”, sprak dichter Roland Jooris zijn overleden vriend toe.

Roger Raveel, een van de belangrijkste naoorlogse Belgische kunstenaars, overleed op 30 januari op 91-jarige leeftijd in het Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze. In de parochiekerk Sint-Michiel, Cornelius en Ghislenus van zijn geboortedrop werd zaterdagmorgen afscheid genomen. De 370 zitplaatsen in de kerk waren al een half uur voor de start van de plechtigheid ingenomen, waarna alleen nog genodigden binnen mochten.

Enkele honderden mensen volgden de plechtigheid buiten de kerk via een geluidsinstallatie. Ook de politieke en culturele wereld bracht een laatste groet. Onder meer Vlaams minister-president Kris Peeters, Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege, Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans, de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers, kunstkenner Jan Hoet, kunstenaar Arne Quinze en filosoof Etienne Vermeersch woonden de dienst bij.

Dichter Roland Jooris eerde de persoon en het werk van zijn goede vriend. “Je hebt ons doen kijken, Roger, zoals jij naar de werkelijkheid keek. Kijken was zien voor jou. Het doorzien van het verband tussen de dingen. Je wou schilderend en tekenend uitdrukking geven aan de complexiteit van het leven. (..) Je hebt de kunst in dit land opnieuw een gelaat gegeven.”

Raveel wordt begraven op het kerkhof van Machelen-aan-de-Leie, op een plekje dicht bij zijn ouders en in de zon, zoals hij zelf had gevraagd. Op zijn doodsprentje stond een gedicht van de kunstenaar zelf:

“Wit

Verblind mij niet

Bewaar steeds je geheim

zodat het leven verder gaat

en geen wanhoop

mijn ziel verscheurt”.