AZ Klina vervangt 365 bedden door ‘de Rolls-Royce van het ziekenhuisbed’
Foto: Jobat.be
Een goede werkplek heeft een goede ergonomie. Het Antwerpse AZ Klina vernieuwde om die reden vorig jaar haar ‘beddenhuis’, een investering van meer dan één miljoen euro.

“Dat was een zware investering voor het ziekenhuis, niet alleen financieel, maar ook organisatorisch”, legt personeelsverantwoordelijke Katrin Grooten uit. “Nieuwe bedden betekenen dat je alle patiënten moet verhuizen en dat je het personeel – verpleegkundigen, verzorgenden en logistieke hulpen – moet opleiden om met het nieuwe materiaal te werken.”

De 365 nieuwe bedden in het AZ Klina zijn het neusje van de zalm. Katrin Grooten noemt ze zelfs de ‘Rolls-Royce van het ziekenhuisbed’. “Zo’n bed kan je op vele manieren bewegen. Hoe je dat moet doen, hangt vaak af van de toestand van de patiënt in dat bed. Ook voor een verpleegkundige is het belangrijk dat hij of zij de juiste manipulaties kent. Anders wordt de fysieke arbeid soms onnodig zwaar.”

AZ Klina telt 1.200 werknemers, waarvan 700 zorgverleners. Elk van hen kreeg een individuele opleiding om met de nieuwe bedden te werken. Inmiddels staat er ook een videohandleiding op het intranet en is er per afdeling een superuser aangeduid waar zorgpersoneel met vragen bij terechtkan.

>

>

>