'Reyers laat' haalt record met De Wever en Vermeersch
Foto: Het Nieuwsblad
Het filosofisch debat tussen Bart De Wever en Etienne Vermeersch in 'Reyers laat' woensdag lokte net geen 450.000 kijkers. Een record voor het Canvas-programma en zowat het dubbele van het aantal kijkers dat 'Reyers laat' normaal haalt.

Het debat was nog een gevolg van het interview met Bart De Wever vorig weekend in De Standaard. Daarin had hij het onder meer over het dragen van een homosymbool aan het loket in Antwerpen.

Het gesprek tussen Vermeersch en De Wever ging echter niet alleen daarover. Het Nieuwsblad lijstte het op en kwam aan 20 minuten waarin Rousseau, Montesquieu, Voltaire, Diderot, Beccaria, d'Alembert, Kant, Confucius, Mill, Galilei en nog een paar filosofen de revue passeerden. Goed voor in totaal liefst vijftien intellectuelen.

Hoogtepunt van de discussie was Bart De Wever die het verhaal vertelde van een jongen die in de trein met zijn voeten op de bank ligt. Waarna hij zei: ‘Ik kan dan toch niet met de categorische imperatief van Immanuel Kant op de proppen komen?' Vermeersch repliceerde. ‘Toch wel, het is hier zelfs onmiddellijk toepasbaar.'

Het dreigde te ontsporen, maar niemand zapte weg

Presentator Lieven Van Gils trok nu en dan aan de rem. ‘Op een gegeven moment liep het wat uit de hand. Het was echt van: Ik weet dit . Ja, maar ik weet wel dat . Toen heb ik gezegd dat ze moesten stoppen met aan namedropping te doen. Het dreigde te ontsporen, waardoor het risico bestond dat de kijker helemaal niet meer zou kunnen volgen,' vertelt hij aan Het Nieuwsblad.

‘De eerlijkheid gebiedt me om te zeggen dat ik inderdaad niet altijd met alles mee was', geeft Van Gils toe. ‘Dat kan ook niet. Ik studeerde Germaanse en daar zit wel wat filosofie in, maar die kennis zit toch al wat ver in mijn geheugen. In de namiddag heb ik nog een uurtje of drie gestudeerd en las ik over Rousseau, maar in drie uur haal je je achterstand op die twee niet in. Ik meen trouwens dat ook Bart De Wever 's namiddags stiekem wat had gestudeerd.'

Opmerkelijk is wel dat de kijker het misschien ook niet allemaal begreep, maar wel genoot. ‘Volgens onze cijfers zapte er bijna niemand weg. Zo'n thema valt blijkbaar in de smaak, zeker als die twee het komen aansnijden.'

Reyers laat werd woensdag overigens mooi gegangmaakt door de voetbalwedstrijd van de Rode Duivels. Maar de verklaring van het succes ligt toch bij de figuur van Bart De Wever en niet bij de voetballers.