PVDA+: 'Tolmuur rond Antwerpen'
Foto: pn

De Antwerpse oppositie reageert verdeeld op de beslissing van het schepencollege om een retributie van 250 euro te vragen aan nieuwkomers die zich voor het eerst willen inschrijven aan het Antwerpse vreemdelingenloket.

Vlaams Belang vindt het een goed begin, maar blijft pleiten voor een immigratiestop, terwijl Groen en PVDA+ vrezen voor een “wegpestbelasting”. Sp.a reageert voorlopig liever niet.

Groen-fractieleidster Meyrem Almaci stelt zich de vraag wat precies de bedoeling is. “Als het echt gaat om de dossierkosten, hou ik mijn hart vast voor wat nog volgt voor andere procedures aan loketten zoals huwelijken. Het kan natuurlijk ook een soort wegpestbelasting zijn, maar dan moet men dat ook gewoon durven toegeven”, vindt ze. “Sowieso vind ik trouwens dat een dergelijke openbare dienstverlening altijd laagdrempelig moet blijven.”

Ook Peter Mertens (PVDA+) vreest dat de maatregel gericht is tegen een welbepaalde bevolkingsgroep. “Men bouwt een soort van tolmuur rond Antwerpen voor mensen die het zo al enorm moeilijk hebben”, vindt hij. “Bovendien is er sprake van een tweesporenbeleid, want miljonairs en multinationals worden door het stadsbestuur wél openlijk verwelkomd. Dit geeft een bijzonder negatief imago aan onze stad.”

Vlaams Belang-fractieleider Filip Dewinter zal zich niet verzetten tegen de retributie. “Symbolisch is dit een goed begin, maar ik vrees dat het een druppel op een hete plaat is”, zegt hij. “Dit gaat vreemdelingen echt niet voldoende afschrikken om naar Antwerpen af te zakken. Wij blijven dan ook pleiten voor een immigratiestop.”

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig