In Groot-Brittannië is opnieuw commotie ontstaan over het gebruik van paardenvlees in voedingsproducten. Sommige kant-en-klare lasagnes van een grote fabrikant met op de verpakking rundvlees bevatten eigenlijk paardenvlees. De klanten wisten van niets. Ook in Frankrijk is de lasagne van het merk Findus uit de rekken gehaald.

Uit onderzoek van het Britse Voedselagentschap (FSA) blijkt dat 11 van de 18 lasagnes van Findus tussen de 60 en de 100 procent aan paardenvlees bevatten. Verschillende supermarkten hebben de betrokken producten uit hun rekken gehaald, ook al is er ‘geen gevaar voor de gezondheid'. Het vlees wordt gecontroleerd op mogelijke restanten van medicamenten.

Veel Britten zijn grote paardenliefhebbers en het eten van paardenvlees is in het land zeer ongebruikelijk.

‘Criminele activiteiten'

De afgelopen dagen komen steeds meer nieuwe bijzonderheden aan het licht. Duizenden mensen hebben zonder het te weten paardenvlees gegeten. ‘Het is ‘zeer waarschijnlijk' dat achter het schandaal criminele activiteiten schuilgaan', zegt FSA-directrice Catherine Brown.

De autoriteiten willen bedrijven nu verplichten hun rundvleesproducten te testen.

De lasagne van het merk Findus wordt vervaardigd door de Franse groep Comigel. Brown heeft de Britse voedselindustrie gesommeerd ‘te controleren of het te koop aangeboden voedsel overeenstemt met wat op het etiket vermeld staat'.

Ook in Frankrijk zijn de afgekeurde producten van Findus uit de rekken gehaald, ook al bestaat er geen gevaar voor de gezondheid. 'We hebben de verantwoordelijke leverancier kunnen identificeren en hebben al zijn producten teruggetrokken', verklaarde Comigel in een communiqué.

Hamburgers

De zaak ging midden januari aan het rollen nadat de Ierse autoriteiten hadden ontdekt dat hamburgers die werden verkocht in de Tesco-supermarkten in Groot-Brittannië en Ierland paardenvlees bevatten.

Comigel, die de lasagne vervaardigt in Luxemburg, levert de producten aan Findus sinds 2011, aldus een woordvoerder van Findus in Londen. Findus is maandag begonnen met het ophalen van de lasagnas, die in Groot-Brittannië verkocht worden in de supermarkten van Asda, Tesco, Morrisons en kleinere distributeurs. Comigel zelf wilde geen commentaar kwijt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in