Picqué wil Brussels gewest in zes zones opdelen
Foto: Charles Picqué Photo News

Brussels minister-president Charles Picqué wil het Brussels gewest herverdelen in zes regionale zones, waarbinnen de gemeenten in een eerste tijd nauwer samenwerken en later eventueel samensmelten, en een honderdtal wijken. Zo staat in zijn Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling 2020-2040 dat hij donderdag aan de Brusselse regering voorlegde en vrijdag in Le Soir toelichtte. Het plan moet nog deze legislatuur goedgekeurd worden.

Het plan moet voor de minister-president een eind maken aan de logica van insluiting, zowel op gemeentelijk als op provinciaal en gewestelijk vlak, om te komen tot een multipolaire stad, zo zegt hij.

Het gewest wordt in zes zones verdeeld: het centrum (de vijfhoek, de Europese wijk en de stations), de Zennevallei, de Westelijke Heuvels, de Oostelijke Plateaus, de Woluwevallei en het Zuiden. Binnen elke zone worden de gemeenten tot samenwerking aangemoedigd. Op termijn kan dat eventueel leiden tot fusies, aldus nog Charles Picqué.

Brussel hoofdstad

Via de hoofdstedelijke gemeenschap, het samenwerkingsverband tussen 135 gemeenten die door de zesde staatshervorming werd ingesteld, moet het Brussels gewest met zijn sociaaleconomisch hinterland verbinden.

Daarnaast wordt het gewest in een honderdtal wijken ingedeeld, waarbinnen de essentiële stedelijke uitrustingen en diensten beschikbaar zijn binnen een straal van hoogstens één kilometer.

Het plan versterkt ten slotte nog de status van Brussel als internationale stad en hoofdstad van Europa.