Iris Aper, de 21-jarige studente die donderdag van de weg werd gemaaid door een dronken chauffeur in het centrum van Gent, is in het ziekenhuis bezweken aan haar verwondingen. De onderzoeksrechter heeft de chauffeur, een 26-jarige Gentenaar, aangehouden. De man verschijnt maandag voor de Gentse raadkamer.

Het ongeval gebeurde donderdag rond 8 uur voor de stadsbibliotheek aan het Woodrow Wilsonplein. Zoals elke ochtend was het er razend druk. Duizenden mensen nemen er elke dag de bus of de tram op weg naar hun werk of school, ouders zetten er hun kinderen af en fietsers slalommen er tussen de auto's en voetgangers. Niet voor niets mag je er niet sneller dan 30 per uur.

Van die snelheidsbeperking trok de 26-jarige Gentenaar Julien D. zich niets aan. Met liefst 80 per uur vlamde hij rond 8 uur in zijn grijze Audi A4 de kiss-and-ride-strook op. Net op dat moment kwam Iris Aper uit Lokeren, een kotstudente verpleegkunde aan Sint-Vincentius, uit de tegenovergestelde richting aangefietst op weg naar de les.

Te voet gevlucht

Honderden pendelaars zagen hoe Iris werd opgeschept door de wagen van de dronken barman, bijna door de voorruit ging en meters weggekatapulteerd werd.  Na de aanrijding ramde de Audi eerst nog een andere auto om uiteindelijk al tollend tot stilstand te komen tegen een koffiebar op het plein. Daarbij botste de auto ook nog tegen een 15-jarig meisje, dat lichtgewond raakte.

In plaats van te wachten op de politie of te kijken hoe het met het slachtoffer ging, vluchtte Julien D. weg in de richting van het Zuidpark. In dezelfde buurt kon de politie hem een halfuur later oppakken. Al snel werd duidelijk dat de brokkenpiloot veel te diep in het glas gekeken had. Hij was zo dronken dat hij pas in de late namiddag voor het eerst ondervraagd kon worden.

Vijf jaar cel

De onderzoeksrechter besliste donderdagavond om de dronken chauffeur aan te houden. Maandag verschijnt hij voor de Gentse raadkamer. De man riskeert vijf jaar cel. Er hangt hem ook een lang rijverbod boven het hoofd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in