De procureur heeft voor de Brugse strafrechter een gevangenisstraf van vier maanden gevorderd tegen een 28-jarige man die begin juni 2012 een koran kapot scheurde voor de ogen van een groepje moslims. Blankenbergenaar Arne S. moest zich voor de rechter verantwoorden voor het aanzetten tot haat.

Op 8 juni vorig jaar had Arne S. in de vooravond deelgenomen aan een kleine betoging in Oostende. Na de betoging ging hij nog even op café. Daar moet het tot een woordenwisseling gekomen zijn met een tiental moslims. Voor hun ogen verscheurde S. een exemplaar van de koran. Hij zei dat ze het islamitische heilige boek eerst naar zijn hoofd hadden geslingerd.

Olivier Ryde, de advocaat van Arne S., vroeg om zijn cliënt vrij te spreken. Volgens hem is er geen sprake van een inbreuk op de racismewetgeving of aanzetten tot haat. Hij stelde ook vast dat de moslims zich geen burgerlijke partij stelden tegen de baldadige Blankenbergenaar.

Het Openbaar Ministerie vroeg vier maanden effectief voor Arne S. Hij kreeg eerder al een gevangenisstraf van achttien maanden met uitstel voor brandstichting. Die straf kan volgende maand nog effectief worden. De rechter doet uitspraak op 6 maart.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in