Facebook vertelt waar je vrienden zijn
Foto: reuters
Facebook zou aan een app werken die voortdurend de locatie van zijn gebruikers bijhoudt. Het sociale netwerk wil hiermee kunnen zeggen wanneer je vrienden in de buurt zijn.

Dat heeft het persagentschap Bloomberg opgevangen van enkele bronnen die vertrouwd zijn met de plannen van het sociale netwerk. De locatie-app van Facebook zou midden maart verschijnen en brengt gebruikers op de hoogte als hun vrienden in de buurt opduiken.

De nieuwe locatie-applicatie van Facebook zou bovendien niet telkens geactiveerd moeten worden, maar kan na activatie op de achtergrond blijven werken (en je locatie blijven doorseinen).

Midden vorig jaar kwam Facebook al met een dergelijke functie, 'Find Friends Nearby'. Een dag na de introductie werd ze alweer geschrapt - officieel omdat het 'een test van enkele programmeurs' betrof. Intussen zou het project dus opnieuw op de planning staan, allicht in aangepaste vorm.

Aan inkomstenkant zou Facebook de locatie van zijn miljoenen gebruikers kunnen gebruiken om zeer gericht advertenties te tonen.

Niet nieuw

Facebook-gebruikers kunnen nu ook al op plaatsen 'inchecken' en aan hun vrienden laten weten waar ze zich bevinden, maar een Facebook-functie die automatisch je locatie bijhoudt en doorspeelt aan je vrienden is nog iets helemaal anders. Als de app er zou komen, komt er wellicht ook knopje om je uit te schrijven op deze locatietracker.

Het idee is niet nieuw. Er bestaan al een heleboel gelijkaardige apps, zoals Glympse en Highlight, maar ook Apple en Google bieden zo'n diensten aan (Find My Friends en Latitude). Voorlopig kunnen dergelijke applicaties echter weinig mensen bekoren.

Niet alleen zijn er de voor de hand liggende privacybezwaren, maar dergelijke GPS-apps zijn ook nefast voor het batterijleven van je smartphone. Benieuwd of Facebook zo'n app wél succesvol kan maken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig