Het Pakistaanse meisje Malala Yousefzai (15) dat door de Taliban werd neergeschoten is aan de beterende hand. Dat laat ze zelf weten in een eerste videoboodschap.

Malala ligt nog steeds in het Britse Queen Elizabeth-ziekenhuis. In de videoboodschap vertelt ze dat ze elke dag een beetje beter wordt. 'Vandaag kunnen jullie zien dat ik leef, dat ik kan praten en kan zien. Ik kan iedereen zien. En ik word elke dag een stukje beter. En dat komt doordat iedereen voor mij gebeden heeft. Vanwege die gebeden heeft god mijn een tweede leven gegeven.

In het weekend is ze geopereerd in Birmingham. Tijdens een vijf uur durende operatie werd haar gehoor hersteld en een reconstructie van een deel van haar schedel gemaakt. Dokters laten weten dat ze snel herstelt.

Onderwijs voor elk kind

Het Pakistaanse meisje werd in oktober vorig jaar door de Taliban in het hoofd geschoten in een schoolbus, omdat ze opkwam voor de onderwijsrechten van meisjes in het land. Ze werd een internationaal symbool voor het verzet tegen de pogingen van de Taliban om meisjes onderwijs te ontzeggen.

Maar de aanslag heeft haar strijdlust niet aangetast. 'Ik wil de mensen dienen en ik wil dat elk meisje, elk kind onderwijs krijgt. Daarom hebben we het Malala Fonds opgericht.'