Kunstenaar Jef Geys schenkt topwerk aan Universiteit Antwerpen
Prof. Dr. Christine Van Broeckhoven is het hoofd van de afdeling waar het kunstwerk hangt. Foto: PhotoNews

De gebouwen van de Universiteit Antwerpen (UA) hebben er sinds maandag een attractie bij. Kunstenaar Jef Geys schenkt zijn bekende reeks ‘Woodward Avenue' aan de universiteit, met de uitdrukkelijke wens de werken tentoon te stellen in het universiteitsgebouw van prof. Dr. Christine Van Broeckhoven, directeur van het VIB Departement voor Moleculaire Genetica.

Voor de reeks van twaalf werken vroeg Geys aan botaniste Ina Vandebroek om onkruid te verzamelen langs de twaalf kruispunten van Woodward Avenue, de belangrijkste hoofdbaan van de Amerikaanse stad Detroit. De eigenschappen van de gewassen werden nauwkeurig gedocumenteerd en verzameld in een project dat foto's, tekst, kaarten en de gedroogde plantensoorten zelf bevat. Samen vormen ze een ‘eigenzinnige benadering van de stedelijkheid'. De reeks druist ook in tegen het stereotiepe beeld dat men van het geïndustrialiseerde Detroit heeft.

‘Woodward Avenue' is een vervolg op Geys' Quadra Medicinale-project, waarmee hij België in 2009 vertegenwoordigde op de Biënnale van Venetië. Het werd eerder al tentoongesteld in Detroit en New York, maar prijkt vanaf nu dus aan de muren van de UA. ‘De commissie Kunst op de Campus is bijzonder vereerd met de schenking', zegt voorzitter Ernest Van Buynder. ‘Geys is een belangrijke Belgische kunstenaar en dit werk is absoluut een aanwinst voor onze collectie.'