Sven Nys zet kroon op het werk in Louisville
Sven Nys met een baseballbat, een van de bekendste exportproducten van Louisville Foto: f
Sven Nys heeft eindelijk zijn tweede wereldtitel beet. De Kannibaal uit Baal klopte Belgisch kampioen Klaas Vantornout in een thriller op het WK veldrijden 2012 in Louisville. De Nederlander Lars van der Haar vervolledigde het podium, in een cross waarin de buitenlanders zich verrassend niet onbetuigd lieten voor 8.000 uitzinnige fans.

Terwijl het waterpeil van de rivier Ohio angstvallig bleef stijgen, kon het WK van de eliterenners in Louisville dan toch gewoon doorgaan. Weliswaar een dag vroeger dan gepland en op een parcours dat omgetoverd was tot een zware moddercross.

De Tsjech Martin Bina was van bij de start vooraan de verrassende vreemde eend in de Belgische bijt. De winnaar van in Hoogerheide nam zelfs de kop en ook de Fransman Francis Mourey haakte zijn wagonnetje aan. Meer zelfs, Mourey nam met veel allure over en sloeg een eerste kloof van een 15-tal seconden. Het tempo lag razend hoog en het veld werd snel uit elkaar geslagen. Kevin Pauwels leidde de achtervolging maar ondanks enkele foutjes hield Mourey voorlopig stand.

Kettingproblemen Pauwels

In de tweede wedstrijdhelft werd Mourey echter bijgehaald. Pauwels was de eerste Belg die de kloof dichtte, Sven Nys en 'waakhond' Klaas Vantornout volgden. Titelverdediger Niels Albert was vooraan de grote afwezige en zou nooit meedoen voor winst.

Sunweb-Napoleon Games kon het ploegenspel beginnen spelen. Vantornout nam het meeste kopwerk op zich maar Pauwels werd vooraan weggeslagen door een geblokkeerde ketting en Mourey reed lek. Zo belandde het duo Vantornout-Nys alleen op kop.

Nys legde er vanaf dan duchtig de pees op, de Belgische kampioen kraakte maar plooide niet. Het werd een slijtageslag tussen de twee landgenoten maar de beslissing viel pas in de slotronde. Nys plaatste een versnelling in de materiaalzone en aan de balkjes, Vantornout moest enkele meters laten en bleef even haken met zijn stuur aan de omheining. Dat was genoeg voor Nys om een beslissend kloofje slaan. Van der Haar knokte zich in de achtergrond nog naar de derde plaats.

Na een zilveren en bronzen medaille bij de beloften een eerste keer goud in Louisville voor België en meteen een tweede wereldtitel voor Nys na Sankt Wendel in 2005.

Uitslag:

1. Sven Nys in 1u05'35"
2. Klaas Vantornout op 2"

3. Lars van der Haar (Ned) 25"
4. Bart Wellens 41"
5. Philipp Walsleben (Dui) 44"
6. Julien Taramarcaz (Zwi) 44"
7. Radomir Simunek (Tsj) 1'15"
8. Niels Albert 1'19"
9. Thijs van Amerongen (Ned) 1'31"
10. Martin Bina (Tsj) 1'41"

-bekijk de volledige uitslag op de wedstrijdfiche op Sportwereld.be