HOLEBI-ORGANISATIES. 'Verbod op het dragen van regenboog-T-shirts niet stigmatiserend'
Foto: rr
“Als er dan toch een discussie ontstaat over holebi’s en transgenders op de werkvloer, dan hopen we dat die breder gaat dan het dragen van een regenboog-T-shirt”, zo meldt Het Roze Huis-çavaria Antwerpen zaterdag in een persbericht.

De koepelorganisatie van de verenigingen voor holebi’s en transgenders in de provincie Antwerpen benadrukt bovendien dat Bart De Wever spreekt als werkgever die de neutraliteit van zijn personeel belangrijk vindt, en dat het verbod op het dragen van regenboog-T-shirts niet stigmatiserend is.

De koepelorganisatie benadrukt dat alle werkgevers de verantwoordelijkheid hebben om een veilig klimaat te creëren voor wie holebi of transgender is. Zo moet een man zijn vriend kunnen meenemen naar een personeelsfeest, moet openlijk gepraat kunnen worden over hoe iemand zich voelt, en moet er ruimte bestaan voor een werknemer die van geslacht verandert.

Het Roze Huis-çavaria Antwerpen is bovendien tevreden dat het bestuursakkoord van Antwerpen acties voorziet rond het holebi-thema. De koepelorganisatie vindt dan ook dat het verbod van Bart De Wever niet stigmatiserend is. “Bart De Wever zegt niet dat holebi’s niet zichtbaar mogen zijn in de stad, want dat is wel belangrijk voor ons”, aldus voorzitter Leonie Nelissen. “Meer nog, we zullen er ook bij hem voor ijveren dat Antwerpen nog meer een plek mag worden waar holebi’s en transgenders zichzelf kunnen zijn.”

'Politici, gooi uw neutraliteit over boord'

Wel Jong Niet Hetero roept politici op om volgende week in het parlement hun gebruikelijke kostuum achterwege te laten en gewoon als ‘zichzelf’ naar het parlement te trekken.

De organisatie reageert daarmee op het interview met Bart De Wever in De Standaard. Daarin zegt De Wever dat elke vorm van expressie begrensd is. "Een hoofddoek mag, maar niet achter het loket. Idem voor een T-shirt met regenboog, het holebisymbool. Neutraliteit is neutraliteit"

Wel Jong Niet hetero vindt neutraliteit een populistisch antwoord. Neutraliteit is kiezen voor wat veilig is. Neutraliteit is in België scoren. "We zagen al heel wat politici verontwaardigd reageren", zegt Michiel Vanackere, woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero, "daarom roepen we ze op om volgende week in het parlement hun gebruikelijke kostuum achterwege te laten en gewoon als ‘zichzelf’ naar het parlement te trekken."

'Waar trekken we de grenzen van expressie'

Ook de nationale holebi- en transgenderkoepel çavaria reageert, in tegenstelling tot de Antwerpse afdeling, verontrust op de uitspraak van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), die geen ambtenaren met homo-T-shirt achter het loket wil. “Waar trekken we de grenzen van expressie?”, klinkt het.

 Cavaria-woordvoerster Fran Bambust ziet vooral problemen in het ‘begrenzen' van expressie. Wat mag wel en wat niet? Genderexpressie kan op vele wijzen gebeuren, zegt ze. “Mag een lesbisch meisje dan kort haar hebben?” Of kan een roze T-shirt wel maar een regenboogshirt dan weer niet? “Mag een transgender dan aan het loket zitten?”

“Op zich is er geen probleem als een overheid zich zo neutraal mogelijk wil opstellen. Maar houd dan een duidelijke lijn aan en voer een uniform in”, vervolgt Bambust.

De holebi- en transgenderkoepel is bereid het debat ten gronde aan te gaan. De woordvoerster wijst er ook op dat afgelopen donderdag de verschillende regeringen in ons land een interfederaal actieplan tegen homofoob geweld gelanceerd hebben. Genderexpressie was daar net een van de onderwerpen, klinkt het.

“Ik ben bezorgd als ik zo'n dingen hoor. Dan hou ik toch een beetje mijn hart vast”, besluit Bambust. “Dit is zo onduidelijk. Dit zet de deur open voor misbruik.” De Wevers uitspraken vindt ze op zich niet discriminerend omdat ze vaag zijn, “maar het zet er wel de deur voor open”.