Nederlandse marine vindt opvolger Sea King gebrekkig
archiefbeeld
De Nederlandse Koninklijke Marine vaart noodgedwongen uit met oude Belgische helikopters aan boord, omdat de fonkelnieuwe NH-90-helikopters vol technische gebreken zitten. Slecht nieuws voor België? Ook ons leger bestelde immers acht NH-90's om de oude Sea Kings te vervangen.

De krant vindt dat er 'Fyra-achtige toestanden' op til zijn, omdat de levering van de nieuwe toestellen al jarenlang vertraagd is. Bovendien zouden de heli's vaak met panne aan de grond blijven staan en gebreken vertonen. De situatie is zo erg dat de Nederlandse Koninklijke Marine de fonkelnieuwe helikopters voor missies laat staan, en oude Belgische heli's mee aan boord neemt.

De berichten over de fonkelnieuwe Nederlandse NH-90's betekenen ook slecht nieuws voor ons land. Defensie wil de oude Belgische Sea Kings in 2014 immers vervangen door diezelfde 'gebrekkige' NH-90-helikopters. Kostenplaatje: meer dan 300 miljoen euro.

Kritiek allesbehalve nieuw

De kritiek op de nieuwe NH-90-helikopters is niet nieuw. De NH-90 werd al in 2011 'te zwaar, te klein, en slechts beperkt inzetbaar' genoemd door onder meer de Nederlandse en Duitse krijgsmacht. De helikopters zouden minder gewicht en dus minder militairen kunnen meenemen en ook landen op een fregat zou niet lukken. 

Volgens een rapport over Defensie, dat in november 2012 gelekt werd, is de NH-90 bovendien te duur voor wat hij moet gaan verwezenlijken voor het Belgische leger. 'De NH-90 voor search and rescue-taken gebruiken, komt op hetzelfde neer als naar de kruidenier om de hoek gaan met een Rolls Royce', klonk het in het rapport.

Defensie was er in beide gevallen als de kippen bij om de kritiek te weerleggen. Generaal-majoor Claude Van de Voorde noemde de rapporten in 2011 achterhaald en verklaarde dat de tekortkomingen reeds werden aangepast. De kritiek op de aankoop van de NH-90 werd door hooggeplaatste bronnen binnen Defensie ook genuanceerd. ‘Dat is inderdaad een zeer polyvalente heli waar je veel meer mee kan doen dan Search and Rescue. Maar je kan niet voor elke taak een aparte huis-tuin-en-keukenhelikopter aankopen'.

De NH90 wordt gefabriceerd door een bedrijvenconsortium van Eurocopter, Agusta-Westland en Fokker. Nederland krijgt in totaal 20 NH-90-helikopters, waarvan er inmiddels acht zijn geleverd. België heeft 8 NH-90-helikopters besteld. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in