Briers wil 'muzikale gouverneur' zijn
De eedaflegging in het Vlaams Parlement bij minister van Binnenlandse Aangelegenheden Geert Bourgeois (N-VA) Foto: BELGA

Vanaf middernacht is Jan Briers (59) officieel de nieuwe gouverneur van Oost-Vlaanderen. Hij heeft vandaag de eed afgelegd als de twintigste gouverneur van die provincie. Zijn doel is geen grijze muis te zijn, maar 'een muzikale gouverneur'.

Ondanks de heisa die aan zijn benoeming vooraf ging, zegt Briers er geen enkel moment aan te hebben gedacht af te haken. 'Ik was eerst heel verrast, dan vereerd en naarmate de heisa verder ging, werd ik altijd maar enthousiaster', aldus Briers.

De federale regering heeft gisteren, met 'vertraging', een positief advies gegeven aan de Vlaamse regering over de benoeming van Briers. De eedaflegging vond plaats in het Vlaams Parlement bij minister van Binnenlandse Aangelegenheden Geert Bourgeois (N-VA).

Eervol


Zoals bekend werd de nieuwe gouverneur door N-VA naar voren geschoven, en dat was tegen de zin van Open VLD. Hij heeft naar eigen zeggen geen bindingen met N-VA of met eender welke andere partij. 'Ik heb sympathie voor elke partij.'

Briers omschrijft zichzelf als 'een Vlaming met een heel internationale kijk en met een grote liefde voor Brussel'. Hij noemt zijn aanstelling 'de meest eervolle opdracht die je in Vlaanderen kan krijgen'. Daarbij citeert hij uitdrukkelijk zijn voorgangers André Denys en Herman Balthazar, 'die hun ambt veel meer hebben gegeven dan het statuut van ambtenaar of regeringscommissaris'. Briers blijft bestuurder bij het Festival van Vlaanderen. 'Zoals André Denys een sportief profiel had, wil ik een muzikale gouverneur zijn'.

Ervaring als politicus heeft hij niet, 'maar ik heb wel heel veel ervaring met de politiek', verzekert Briers. Op de vraag of men hem extra op de vingers zal kijken, antwoordt Briers dat dit volgens hem nu al gebeurt met elke gouverneur. Het is volgens hem logisch dan men verwacht dat hij weet hoe rampen worden bestreden, enzovoort.

Laarzen in de koffer

Met zijn 59 jaar staat de neofiet van alle Vlaamse gouverneurs ironisch genoeg het dichtst bij zijn pensioen. Om 17.00 uur heeft Briers een afspraak met de directeur veiligheid van de provincie om studiewerk te verrichten. Hij heeft zichzelf al laarzen aangeschaft. 'Die liggen in mijn koffer', verzekerde Briers.

Bij de eedaflegging waren de moeder van Briers, Antwerps gouverneur Cathy Berx en minister van Staat Mark Eyskens, tevens de voorzitter van het Festival van Vlaanderen, ook aanwezig.

Briers volgt André Denys (Open VLD) op, die 65 jaar is geworden.

Naar aanleiding van gedichtendag las parlementsvoorzitter Jan Peumans een gedicht van Jabik Veenbaas voor. De titel - 'en dan gebeurt het toch' - was wellicht niet toevallig gekozen.