Vanackere: 'Begrijp niet dat mensen onthutst reageren'
Foto: BELGA
'Over een verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd heb ik niet gesproken,' nuanceerde CD&V-vicepremier Steven Vanackere donderdagavond zijn in Le Soir verschenen uitspraken. 'Ik heb gesproken over de lengte van de loopbaan,' zei hij in Reyers Laat. Volgens Le Soir riep Vanackere op tot een nieuwe verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd, liefst nog deze legislatuur.

De huidige regering-Di Rupo maakte de loopbanen al wat langer, maar volgens de christendemocraat dringen extra hervormingen zich op. 'Ik begrijp niet waarom mensen onhutst reageren op mijn uitspraken, want dat staat in alle rapporten en mensen beseffen dat goed,' aldus Vanackere op Canvas.

‘We moeten de loopbanen nog verlengen', zegt minister Vanackere. ‘Paul McCartney zong ‘Will you still need me when I'm 64'. Ik zou willen dat hij zingt ‘Zal je me nog nodig hebben wanneer ik 80 ben'. De Belg leeft 15 jaar langer en zijn carrière is nauwelijks gewijzigd.'

Daarbij wijst Vanackere erop dat Belgen gemiddeld vier jaar minder lang werken dan het Europese gemiddelde.

Blijven hervormen

‘Voor mij moet er nog deze legislatuur vooruitgang geboekt worden, of moeten de loopbanen in elk geval elke dertig maanden met twee jaar verlengd worden', klinkt het. ‘Ik ben akkoord met zij die budgettaire inspanningen vragen, maar daarvoor zijn eerst vertrouwen en hervormingen nodig.'

Zijn kabinet verduidelijkte dat Vanackere wil dat ons land zich blijft hervormen in functie van groei en competitiviteit. Ook inzake de pensioenleeftijd en de actieve loopbaan wil hij dus op dezelfde weg doorgaan.

'Zulke maatregelen, die in een korte legislatuur als deze (dertig maanden) zijn gerealiseerd, blijven ook in volgende, gelijkaardige perioden nodig', klinkt het nog.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig