Kunstenaar Roger Raveel is overleden
Foto: if
Roger Raveel is overleden. Dat is bevestigd aan onze redactie. De kunstenaar, vooral bekend van zijn kleurrijke schilderijen, werd 91 jaar oud.

Raveel overleed vannacht in het ziekenhuis van Deinze. Hij was er opgenomen met een longontsteking en was erg verzwakt.

Raveel was een van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars van ons land. Hoewel hij in verschillende stijlen werkte, zowel figuratief als abstract, werd Raveel vooral bekend als voorman van de 'Nieuwe Visie'. Dat was een groep schilders waarvan behalve Raveel ook Raoul de Keyser, Etienne Elias en Reinier Lucassen deel uitmaakten. Hun voornaamste realisatie waren de schilderingen in de kelder van het kasteel van Beervelde.

Raveel combineerde in zijn werk beelden uit het alledaagse leven met geometrische figuren. Hij integreerde ook objecten in zijn schilderijen en ooit zelfs een levende duif.

Het grote thema van Raveel was de invloed van het moderne leven op de landelijke omgeving van zijn dorp Machelen-aan-de-Leie, dat hij nooit verliet.

Tot zijn bekendste doeken behoren 'Herinneringen aan het doodsbed van mijn moeder' en 'Neerhof met levende duif'. Zijn werk was vooral geliefd in België, maar ook in Nederland exposeerde hij geregeld. Verder nam hij deel aan grote internationale tentoonstellingen zoals de Biënnale van Venetië. In 1999 ging het naar hem genoemde museum open in Machelen, waar een groot overzicht van zijn werk bewaard wordt. 

Op 17 mei 2009 verloor Raveel de 96-jarige Zulma, zijn vrouw en muze. Hij hervond later de liefde bij Marleen De Muer, een lerares uit de basisschool in Lotenhulle.

Uitvaart op 9 februari

De uitvaartplechtigheid voor Roger Raveel vindt plaats op zaterdag 9 februari om 11 uur in de parochiekerk van Machelen-aan-de-Leie. 

Het gemeentebestuur van Zulte opent vrijdag een rouwregister in het gemeentehuis en ook in het Raveelmuseum kunnen mensen met een afscheidsboodschap terecht. Het museum, in de Gildestraat in Machelen-aan-de-Leie, plant op een latere datum, in overleg met Raveels familie, een herdenkingsplechtigheid.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig