Bellens: ‘Brussel zegt fuck you'
Didier Bellens Foto: © BELGA

De topman van telecombedrijf Belgacom, Didier Bellens, haalt uit naar de politiek in België. In een toespraak voor een groep journalisten was hij dinsdag erg kritisch over de stralingsnormen in Brussel en over de nieuwe telecomwet. 'België staat in het buitenland bekend als een land dat graag bedrijven dood doet', zei hij.

Bellens haalde eerst uit naar de stralingsnormen in het Brussels Gewest, die het volgens hem onmogelijk maken voor Belgacom om er 4G aan te bieden. Belgacom is die technologie voor sneller mobiel internet in België aan het uitrollen. 'De hoofdstad van Europa dreigt de enige plaats in Europa te worden waar geen 4G is', verklaarde Bellens.

Volgens de Belgacom-top stellen bedrijven zich daar vragen bij. Bellens gaf het voorbeeld van het ambassadepersoneel in Brussel. Elk land heeft in de hoofdstad drie ambassades, een voor België, een voor de EU en een voor de Navo, zo benadrukte de CEO. 'De mensen daar hebben nood aan 4G”, stelde hij. “En wat zegt Brussel... Fuck you.'

Volgens Bellens is het 'hoog tijd dat de politieke verantwoordelijken de link leggen tussen de ontwikkeling van een land, het scheppen van banen en de rol die telecom daarbij speelt'.

Aansluitend richtte Bellens zijn pijlen op de nieuwe telecomwet. Die is van kracht sinds oktober en maakt dat consumenten hun telecomcontract na zes maanden kunnen opzeggen zonder vergoeding. Europa legt een maximum van 12 maanden op, maar 'België, in al zijn wijsheid, zoals gewoonlijk, heeft beslist om een restrictievere wet in te voeren dan àlle Europese landen', sneerde Bellens. 'Dat verzwakt natuurlijk de Belgische telecombedrijven tegenover de andere in Europa.' Bellens moet naar eigen zeggen in de Verenigde Staten aan investeerders uitleggen 'waarom België zijn industriële bedrijven dood wil doen'.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in