'Schijnkinderen' zijn nieuwste vorm van migratiefraude
Maggie De Block Foto: Photo News
Meer en meer mannen proberen met behulp van 'schijnkinderen' een verblijfsvergunning te verkrijgen in ons land. Dat verklaarde secretaris van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) in Het Laatste Nieuws. De mannen betalen daarbij vrouwen om te beweren dat zij de vaders zijn van de kinderen.

'We hebben aanwijzingen dat deze vorm van fraude steeds meer opduikt', aldus De Block, die beleidsnota van Asiel & Migratie voor 2013 belooft iets te doen aan het fenomeen. 160 dossiers waarin mogelijk sprake is van fraude, worden momenteel onderzocht door de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ).

 Volgens De Block legde op Radio 1 uit dat er duidelijke voorbeelden zijn van misbruik: 'Zo was er een man die een kind wou erkennen, dat verwekt zou zijn op het moment dat hij ongeveer 10 jaar oud was.'

Geen genetisch verwantschap vereist

De Block meent dat de nieuwe vorm van migratiefraude moeilijk om op te sporen en preventief te behandelen is. Een vader moet namelijk niet noodzakelijk de biologische vader zijn om een kind te erkennen als het zijne. Het volstaat dat de moeder bevestigt dat hij de vader is.

'Ieder man heeft het recht een kind van een vrouw te erkennen, als zij daarmee akkoord gaat', bevestigde de staatssecretaris. 'Je kan ook een kind erkennen waar je genetisch niet mee verwant bent.'

De DVZ en Justitie bekijken nu op welke manier de valse erkenningen aangepakt kunnen worden. 'In afwachting schakelt de DVZ het parket in bij ernstige aanwijzingen of zware verdenkingen', besluit De Block.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig