Vanuit politieke hoek wordt positief gereageerd op het nieuws dat koningin Fabiola haar omstreden stichting opdoekt. Maar het is geen reden om haar dotatie weer op te trekken, klinkt het.

Premier Elio Di Rupo is tevreden met de beslissing van koningin Fabiola. Maar het besluit verandert echter niets aan de wil van de meerderheid om het dotatiesysteem te hervormen, benadrukt zijn woordwoerder.

SP.A-voorzitter Bruno Tobback vindt het opdoeken van Fabiola's omstreden stichting Fons Pereos een ‘goede zaak'. Maar net als N-VA-Kamerlid Theo Francken en diens Open VLD-collega Luk Van Biesen benadrukt hij dat dit geen reden kan zijn om haar dotatie alsnog op 1,44 miljoen euro te houden.

Bij het bekend raken van de stichting stelde de SP.A-voorzitter zich vragen bij het ‘moreel besef' van koningin Fabiola. Hij reageert dan ook tevreden ‘dat Fabiola nu wel het goede voorbeeld gegeven heeft' en zich niet onttrekt aan haar ‘bijdrage aan de maatschappij'.

Francken blij met inzicht Fabiola

Ook N-VA'er Francken is blij dat Fabiola ‘inziet dat dit erover was'. ‘Als het alleen om privégeld ging, dan was er geen probleem. Maar dat kunnen we gewoon niet weten, want zelfs het Rekenhof heeft geen zicht op wat er met de dotaties gebeurt.'

Voor de Vlaams-nationalist blijft trouwens de vraag hoe Fabiola haar erfenis dan wel zal regelen. ‘Ik ga ervan uit dat ze successierechten zal betalen zoals elke inwoner van dit land', aldus Francken, die blijft hopen dat de monarchie snel transparant en louter protocolair zal zijn.

‘Opdoeken als voorzorgsmaatregel'

Open VLD'er Van Biesen vermoedt dan weer dat het opdoeken niet enkel een reactie is op de forse kritiek op het fonds. Hij wijst erop dat ook experts intussen al opmerkingen maakten, onder meer over de statuten van de stichting en mogelijke problemen met de belastingregels. Volgens hem gaat het dus om een ‘voorzorgsmaatregel' tegen een mogelijke ontbinding van ambtswege.

Aan de wil van de meerderheid om de dotaties met dertig procent te verlagen, verandert het nieuws in elk geval niets, verzekert ook het liberale Kamerlid nog.

Groen-fractieleider Stefaan Van Hecke vindt het 'maar normaal' dat Fabiola tot inkeer kwam, al heeft het volgens hem 'nog lang geduurd'.

PS: 'Koningin heeft boodschap gehoord'

Ook aan Franstalige kant zijn de reacties eensluidend positief. Zo is de PS tevreden dat de koningin 'de boodschap van het volk duidelijk gehoord heeft'.

Niettemin beloven de socialisten dat ze hun parlementaire inspanningen zullen voortzetten om 'te vermijden dat dit instrument in de toekomst nog gebruikt zou kunnen worden voor particuliere belangen, behalve dan in specifieke gevallen van zieken of mensen met een handicap'.
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig