Racisme op Twitter mag voor Open Vld niet onbestraft blijven
Foto: Belga

Open VLD-fractieleidster in de Senaat, Martine Taelman, reageert verontwaardigd op de verklaringen van directeur Jozef De Witte dat het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) niet zal optreden tegen racisme op Twitter omdat het moeilijk zou zijn om de auteurs op te sporen. Ze gaat bij minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen Joëlle Milquet aandringen op een daadwerkelijke vervolging van auteurs van racistische tweets.

De Witte reageerde vrijdag in De Morgen op de racistische tweets naar aanleiding van de Gouden Schoen van Dieumerci Mbokani.”Het CGKR stelde in 2009 een uitgebreide folder op om het publiek aan te zetten om cyberhaat aan te geven bij zowel de politie (Federal Computer Crime Unit) als het CGKR zelf.

Racisten zoeken immers telkens nieuwe uitwegen om hun boodschap van haat te verspreiden en de wetgeving te omzeilen. Het behoort tot de kerntaak van het CGKR om de verspreiders van racistische en negationistische boodschappen aan te pakken. Het laatste wat zij moeten doen is de handdoek in de ring te gooien omdat het te veel werk kost”, vindt Martine Taelman.

Twitter mag geen vrijzone worden voor racistische haatberichten, stelt ze. Taelman erkent dat de identificatie van de daders soms niet evident is. Daarom is het aangewezen dat minister Milquet met Twitter een gedragscode uitwerkt opdat men de identiteitsgegevens kan bekomen van landgenoten die tweets de wereld insturen die strijdig zijn met de anti-racismewetgeving. Ook moeten racistische tweets door Twitter verwijderd worden zoals dat vandaag gebeurt door moderatoren van websites, aldus nog Martine Taelman, die het signaal van het CGKR “bijzonder gevaarlijk” vindt.

(bvb)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig