Staalfabrikant ArcelorMittal is van plan om 7 van de 12 afdelingen van de koude lijn in Luik stop te zetten. Daarbij gaan zo'n 1.300 jobs verloren.

Dat heeft de directie meegedeeld op een bijzondere ondernemingsraad. Na de sluiting zouden slechts 800 mensen aan het werk kunnen blijven op de 5 overgebleven delen. De ‘koude lijn’ verwerkt het ruwe staal tot halfafgewerkte en afgewerkte producten. Koude lijnen zijn vandaag meestal zeer gespecialiseerd. 

In een mededeling wijt Arcelor de sluiting aan een verzwakking van de Europese economie en de dalende vraag.Daardoor ging eerder al de warme lijn dicht, waarbij 795 jobs sneuvelden. De directie stelde toen ook al voor om de koude lijn om te vormen tot vijf permanente en zeven flexibele lijnen. ArcelorMittal herinnert eraan dat de vakbonden dit voorstel toen hebben verworpen.

Sindsdien is de vraag verder afgekalfd tot 29 procent onder het niveau van voor de crisis. dat heeft voor een deel te maken met de lagere vraag vanuit de autoindustrie. In de eerste 9 maanden van vorig jaar zou de fabriek in Luik meer dan 200 miljoen euro verlies hebben gemaakt, en beterschap is er niet in zicht. 'Dat is niet langer houdbaar'.

Concreet treft de sluiting de energiecentrales van  Ougrée en Seraing, de Train Large Bande van Chertal, een van de twee koudwalsen in Tilleur, Galva 4 en 5 in Flémalle en Hp 3 en 4 in Marchin. Tenslotte sluit ook de cokesfabriek van Seraing.

Het bedrijf roept de vakbonden op 'een constructieve dialoog' te starten om de toekomst van de overgebleven afdelingen te verzekeren. ArcelorMittal zegt ook 'een sociaal aanvaardbare oplossing' te willen vinden voor alle getroffen werknemers.

Stock verplaatst

Vakbonden zagen gisteren de bui al hangen nadat een speciale ondernemingsraad werd aangekondigd. Ze merkten de voorbije dagen de stock van de volledige productie sedert enkele dagen naar een andere locatie was overgebracht. De socialistische vakbonden SETCa en MWB-FGTB lieten woensdag weten dat het gemeenschappelijk vakbondsfront onmiddellijk tot staken laat overgaan in het geval van nieuwe sluitingen.

Begin december liet ArcelorMittal nog weten voor 60 miljoen euro in de Luikse koude lijn te investeren.