Duitse charmezanger Heino covert Rammstein
Links: Heino, rechts: Till Lindemann, de zanger van Rammstein.

Op 1 februari brengt platenmaatschappij Sony het album ‘Mit freundlichen Grüßen' van de Duitse charmezanger Heino uit. Opmerkelijk, want de 74-jarige muzikant covert liedjes van rock- en punkgroepen. Inclusief Rammstein.

‘Hij mag natuurlijk ook eens iets leuk doen', zei manager Jan Mewes. ‘Hij mag collega's die hem jarenlang (...) belachelijk hebben gemaakt nu ook gewoonweg eens een spiegel voorhouden.'

Minder giftig klinkt het dat Heino tegelijk een eerbetoon brengt aan de Duitse rock en pop. ‘Eigenlijk zijn de liedjes die hij heeft opgenomen, al volksliederen geworden. Ze zijn in het Duitse repertoire verankerd.' Bovendien wil de muzikant met de donkere zonnebril zijn fans attent maken uit liedjes uit de Duitstalige pop en rock.

Zo coverde Heino ‘Sonne' van Rammstein. Hij noemde het nummer in de boulevardkrant Bild een ‘werkelijk mooi stuk volksmuziek'.

Gerechtelijke stappen

Volgens Bild gaan Rammstein en een andere Duitse band, Die Artze, tegen Heino in het geweer. Al hebben beide groepen dat ontkend. Maar Mewes zegt dat de punkrockband Die Artze wel met gerechtelijke stappen hebben gedreigd.

Hoe dan ook zei Heino dat hij zich niet de mond laat snoeren. ‘Jarenlang heeft men met mij de spot gedreven. Nu toon ik het jonge volk eens aan wat men uit hun liedjes maken kan.'