Vanackere dient Groen van antwoord met een Suske en Wiske
Steven Vanackere Foto: belga
Minister Steven Vanackere (CD&V) grijpt naar een Suske en Wiske-metafoor om de kritiek van Groen-voorzitter Wouter Van Besien te pareren. Vanackere's beleid ten aanzien van de banken is als 'een tijdslag', zo maakte hij de vergelijking in De Ochtend op Radio 1.

In zijn nieuwjaarstoespraak had Groen-voorzitter Wouter Van Besien zich rechtstreeks tot minister van Financiën en vicepremier Vanackere gericht. 'Hij roept op om massaal aandelen te kopen, zonder dat hij eerst de banken aangepakt heeft', klonk het.

Vanackere noemt dit 'praatjespolitiek' en zegt ontgoocheld te zijn in Van Besien, 'want de voorzitter van Groen spreekt doorgaans zorgvuldig en zegt geen dingen die in de overdrijvingen vallen'. Maar dit is wel overdreven, stelt de vicepremier.

'Ik heb voorgesteld dat mensen naar hun portefeuille kijken en nagaan of ze over voldoende middelen beschikken - die niet op korte termijn nodig zijn - om eventueel te investeren in risicokapitaal. Dat is wat anders dan oproepen om massaal aandelen te kopen', zegt Vanackere.

Een tijdslag

'Ik las destijds veel Suske en Wiske's, en daarin zag je soms een tijdslag: Jerommeke gaf een steen een slag en die viel niet meteen in duizend stukjes. Jerommeke zei dan dat de steen nog niet wist dat hij geslagen was', zette Vanackere zijn vergelijking in. 'Als men nu zegt dat de banken niet worden aangepakt, dan hebben ze duidelijk niet gekeken naar wat er de voorbije jaren gebeurd is. Op Europees niveau, maar vooral ook op Belgisch niveau. Ik heb het voorbije jaar intens samengewerkt met het parlement, waarin ook Groen zit, om de banken aan banden te leggen.'

'We horen wat vaker in de verf te zetten wat we bereikt hebben. Ik heb begrepen dat ook collega-vicepremiers wat minder bescheiden gaan zijn', aldus nog de vicepremier. 'Groen mag kritiek hebben als ze andere richtingen uit wil. Zo willen ze een begroting die meer stoelt op fiscaliteit en minder op de daling van uitgaven. Dat is een eerbare keuze, maar men mag tegelijk niet uit het oog verliezen wat er in de werkelijkheid gerealiseerd wordt.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in