Zaak-Briers: 'Peeters zorgde hopelijk voor psychologische doorbraak'
Steven Vanackere Foto: photo news
Steven Vanackere (CD&V) denkt dat overleg tussen de federale en Vlaamse regering het dossier over de gouverneur van Oost-Vlaanderen alsnog uit het slop kan trekken, met behulp van de voorstellen van Kris Peeters. Maar de vicepremier gaat er hoe dan ook vanuit dat het imago van de politiek opnieuw wat meer beschadigd is, zo zei hij in De Ochtend op Radio 1.

Dat Vlaams minister van Binnenlands bestuur Geert Bourgeois (N-VA) weigert om te overleggen met Open VLD, noemt Vanackere 'een vreemde manier om een dossier tot een goed einde te brengen, als je weet dat er van de andere kant instemming moet komen'. De vicepremier adviseert dan ook dat er overleg komt tussen de Vlaamse en de federale regering over de identiteit van kandidaat-gouverneur. 

Vanackere hoopt dat de voorstellen van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) over de perfectionering van de benoemingsprocedure een mogelijke 'psychologische doorbraak' betekenen.  

Peeters stelde dinsdag in het Vlaams parlement voor dat gouverneurs door de provincieraad worden voorgedragen en dat de kandidaten ondervraagd kunnen worden tijdens een hoorzitting in het parlement. Die voorstellen werden alvast door Open VLD goed onthaald. Hoewel de voorstellen nog niet kunnen toegepast worden voor de dringende benoeming van een gouverneur voor Oost-Vlaanderen, denkt Vanackere dat een discussie over een alternatieve procedure ook in het huidige dossier 'de sfeer kan verbeteren'. Commentatoren zien een compromis mogelijk waarbij N-VA alsnog Jan Briers als gouverneur krijgt, en Open VLD tevreden mag zijn met een nieuwe procedure.

De benoeming van een waarnemend gouverneur - die enkel instemming op Vlaams niveau vereist - is 'juridisch mogelijk, maar de nieuwe gouverneur kan het best iemand zijn die ook het vertrouwen heeft van de federale regering', aldus Vanackere. 'De gouverneur is niet enkel een provinciaal persoon, maar ook een Vlaams en federaal, een hoge ambtenaar met taken voor beide, zoals ook Gwendolyn Rutten (voorzitster van Open VLD) terecht opmerkte.'

Vanackere zegt dat hij in ieder geval de hoop niet opgeeft dat men in staat is om met gezond verstand tot de een of andere beslissing te komen. 'Maar aan het einde van de rit is het opnieuw het beeld van de politiek dat het meest geleden heeft onder deze discussie. Men wekt weer ten onrechte de indruk dat het allemaal om de postjes draait. En dat nu net op de kap van een gouverneur, een persoon die bruggen moet bouwen.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in