Denys betreurt de controverse rond zijn opvolging
Foto: BELGA

Oost-Vlaams gouverneur André Denys, die op 1 februari met pensioen gaat, betreurt de controverse rond zijn opvolging. Volgens Denys kunnen de Vlaamse en Federale regering vlug tot een oplossing komen door rond de tafel zitten, zo verduidelijkte hij tijdens zijn afscheidsrede in de Oost-Vlaamse provincieraad.

“Ik had graag mijn ambtstermijn afgerond met een mooie overdracht aan mijn opvolger”, aldus Denys. “Ik weet niet of dat mogelijk wordt. Ik hoop dat dit in extremis nog kan.”

Denys vindt dat in de opvolgingsdiscussie zowel de Vlaamse als Federale regering een punt hebben “als ik de zaken met een intellectueel eerlijke instelling beoordeel.”

De enige oplossing om de impasse te doorbreken, is volgens hem samen rond de tafel zitten. “Tijdens zo'n gesprek moet men niet focussen op de tegenstellingen, maar moet men begrip opbrengen voor elkaars argumenten.”

Gouverneur Denys vindt een snelle oplossing méér dan gewenst. “Want het ambt van gouverneur is een waardevol ambt. Het is een bruggenbouwer bij uitstek tussen alle instellingen, die ons land rijk is.”

Wat zijn opvolging betreft, zegt Denys dat hij er geen probleem moeite mee heeft dat iemand van buiten de politiek benoemd wordt. “Maar het steekt me wel als men dit doet in naam van de “neutraliteit” of “onafhankelijkheid”.

André Denys betwist dat alleen personen buiten de politiek bekwaam zijn om “neutraal” een belangrijk ambt uit te oefenen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in