Toen Google vorig jaar de Nexus 4 onthulde, slaakten Android-fans overal ter wereld vreugdekreten: eindelijk een potente Android-toptelefoon voor weinig geld! In België werd het enthousiasme snel getemperd en bleef de lancering uit. Wij konden toch een exemplaar bemachtigen.

De beschikbaarheid van toestellen uit de Nexus-reeks van Google is een complex verhaal. Google maakt deze Android-toestellen samen met zijn partners, en biedt ze aan met een onversneden pure Android-ervaring. In sommige landen heeft de Play Store van Google een sectie waar je die toestellen online kan kopen, doorgaans aan interessante prijzen.

Als er geen uitgebreide Play Store is, zoals bij ons, laat Google de verkoop over aan de fabrikanten zelf. En die kunnen dan autonoom beslissen waar de Nexus-toestellen verkocht worden, en aan welke prijs.

Zo verkoopt Asus zijn kleine Nexus 7-tablet bijvoorbeeld wel in onze contreien, en heeft Samsung beslist om de grote Nexus 10 hier niet te introduceren. LG was van plan om de Nexus 4-smartphone naar België en Nederland te brengen, maar op het laatste moment haakten ze alsnog af. Dat had te maken met een enorme wereldwijde vraag waaraan de Koreanen nauwelijks konden voldoen. Maar wat maakt deze smartphone zo gegeerd?

Bliksemsnelle reflexen

Volgens Google is dit 'de pittigste Android-smartphone die er is'. Elke telefoonmaker beweert dat van zijn vlaggenschip, maar Google zou in deze wel eens dichter bij de waarheid kunnen zitten dan je zou vermoeden.

De Nexus 4 is brutaal snel. Nergens twijfelt dit zelfzekere toestel een milliseconde bij de taken die je het geeft. Met zijn scherpe reflexen reageert het op de minste aanraking, en ook het schakelen tussen apps gaat ongemeen vlot. Dat heeft te maken met de genereuze 2 GB werkgeheugen waarmee de Nexus 4 bedeeld is, in combinatie met een goed presterende quad-coreprocessor. De onderdelen die LG hier gebruikt, leveren samen met de recentste Google-software topprestaties op dit toestel.

Risicoloos design

Uiterlijk lijkt deze Nexus van LG op de vorige Nexus-telefoon, die door Samsung werd gemaakt. Modern, met afgeronde hoeken en een volledige glazen voorkant, maar weinig opvallend en eerder risicoloos. De Nexus 4 laat zich wel opmerken door het futuristische holografische patroontje op de glazen achterkant. Dat ziet er best blits uit, maar wij zijn toch eerder koele minnaars van zo'n glazen achterplaat - zelfs al is die gemaakt uit 'onverwoestbaar' Gorilla Glass.

De Nexus is niet overdreven dun of dik, en ook de rest van de afmetingen springen niet uit de band. Met zijn 139 gram is deze telefoon zeker geen lichtgewicht, maar het toestel ligt toch aangenaam in onze - toegegeven, behoorlijk grote - hand. De zachtjes aflopende schermranden zorgen dat het zijwaarts scrollen extra vlot gaat.

Degelijk scherm, middelmatige camera

Het 4,7 inch grote lcd-scherm is onopvallend, maar degelijk. Een scherpe weergave, goed bruikbaar in buitenlicht en absoluut naar verwachting, maar dit scherm is niet een van de sterkhouders van deze telefoon. Soms ogen de kleuren zelfs wat flets.

Ook de camera is eerder middelmatig. De 8-megapixelsensor van LG doet zijn ding naar behoren, maar tegenover toppers zoals de iPhone, de Galaxy S III, de One X of de Lumia 920 delft hij het onderspit. Niet slecht voor de occassionele snapshot of een spontaan videofilmpje, maar wie fotografie op zijn smartphone écht belangrijk vindt, wijkt best uit naar een ander toestel.

Batterij

Smartphonebezitters hebben intussen de gewoonte aangekweekt om altijd een oplaadkabel in de buurt houden, en hebben aanvaard dat de batterij van zo'n slimme telefooncompagnon geen eeuwigheid meegaat. De Nexus 4 houdt het bij normaal gebruik anderhalve dag uit, vergelijkbaar dus met veel andere smartphones.

Op ons testexemplaar van de Nexus 4 staat de recentste Android 4.2, een versie waar op dit moment weinig andere smartphones over beschikken. Een voordeel van Nexus-toestellen is dat ze een 'pure' Android-ervaring bieden - zonder extra laagjes en allerhande toevoegingen van de fabrikant - en als eerste de nieuwste Android-updates krijgen. 

Conclusie

Is dit de beste Android-smartphone die je momenteel kan vinden? Neen. Maar dat komt dan vooral omdat je de Nexus 4 hier officieel niet kán vinden. In de landen waar Google een uitgebreide Play Store heeft, wordt deze Nexus 4 verkocht vanaf 299 euro - de versie met 16 GB opslagruimte kost 349 euro.

In een aantal ons omringende landen brengt LG de Nexus 4 aan de man in een aantal winkelketens, maar in België en Nederland is dit toestel niet te vinden. Geïnteresseerde kopers zullen dus (virtueel) de grens moeten oversteken. En ook daar goed zoeken, want de voorraden zijn wereldwijd beperkt, en de prijzen lopen uiteen.

De Nexus 4 is geen uniek toestel, en er zijn zeker betere Android-smartphones te vinden die dunner en lichter zijn, en betere camera's en schermen hebben. Maar als we de prijs in acht nemen, is dit wel de krachtigste Android die je voor dat geld (niet) kan kopen. 

Het uitblijven van de Nexus 4 in België is een gemiste kans van LG om hier snel marktaandeel te veroveren met een interessant geprijsde Android-topper.