Hoe bespaar je op je verwarmingskosten?
Foto: Marc Herremans - Corelio
Nu we met een koudegolf te maken hebben, draait uw verwarming op volle toeren. Een aantal tips om de komende dagen uw energierekening te beperken, zonder dat u aan het verbouwen moet slaan.

- Laat op regelmatige basis uw woning ventileren. De lucht die in uw woning hangt is immers vochtiger dan de buitenlucht, en warmt daardoor minder snel op. Een kwartiertje per dag is voldoende om te ventileren zonder dat de temperatuur in de ruimte al te veel zakt. Zet op dat moment uiteraard wel de verwarming even uit, en zorg nadien dat ramen en deuren weer goed gesloten zijn..

- Zet de verwarming niet te hoog. De verwarming instellen op 19 of 20 graden is voor de meeste mensen eigenlijk voldoende om warm te hebben. Denk eraan dat per extra graad u zo'n 7 procent meer moet stoken.

- 's Nachts kan de verwarming nog een heel stuk lager. Meer dan 15 of 16 graden is niet nodig als u goed ingedekt in bed ligt. Als u thuis centrale verwarming heeft, kan u die al een half uur voordat u gaat slapen uitzetten zonder dat u daar iets zult van merken.

- Zorg ervoor dat de verwarming niet afgedekt is. Leg handdoeken dus niet op de verwarming te drogen. Anders blijft de warmte hangen in de handdoek. Als u lange gordijnen hebt die voor de verwarming hangen geldt hetzelfde. U zet die gordijnen beter tijdelijk open.

- Kijk snel even de verwarmingsketel na. Controleer of er voldoende druk op de leiding zit, en voeg indien nodig wat extra water toe. Bij een te lage druk wordt de energie immers minder efficiënt gebruikt. Voor de meeste ketels is een druk van tussen de 1 en de 3 bar aangewezen.

- Nog een klusje dat zo gebeurd is: u doet er goed aan om de radiatoren eens te ontluchten. Dan wordt de warmte beter verdeeld.

Dit zijn allemaal kleine ingrepen die uw factuur iets zullen helpen verlagen. Maar mirakels hoeft u uiteraard niet te verwachten. Misschien is dit toch het aangewezen moment om eens goed te kijken waar u tegen de volgende winterprik structureel kunt besparen, bijvoorbeeld door extra isolatie te plaatsen of uw verwarmingsketel te vervangen door een zuiniger model.