Onderhandelaars bereiken inhoudelijk akkoord in Denderleeuw
Foto: BELGA
In Denderleeuw hebben CD&V, N-VA en Open VLD-Plus een inhoudelijk akkoord bereikt. Dat bevestigt gouverneur André Denys. Over de verdeling van de mandaten moet nog gepraat worden.

Vandaag hakten de onderhandelaars de laatste knopen door voor de inhoudelijke prioriteiten voor Denderleeuw de komende zes jaar. Daarmee halen ze de deadline die gouverneur Denys vorig week had gesteld. 

'Informateur Jan De Nul (CD&V) heeft een indrukwekkend document over de inhoud afgeleverd, waarbij alle belangrijke en gevoelige aspecten van het beleid aan bod zijn gekomen', verklaart gouverneur Denys. 

De onderhandelaars willen het akkoord nog aan hun achterban voorleggen. Daarin is onder meer bijzondere aandacht voor de kansarmoedeproblematiek en 'degelijk en correct politiek besturen'.

Verdelen van de mandaten

Met het inhoudelijk akkoord is de politieke impasse nog niet opgelost. De verdeling van de mandaten onder de verschillende partijen moet immers nog gebeuren. En dat beloven moeilijke onderhandelingen te worden.

Naar verluidt eist Open VLD Plus  twee schepenen. Opmerkelijk, gezien de fractie maar drie verkozenen telt en er in totaal slechts vijf posten te verdelen zijn.

CD&V en N-VA tellen in Denderleeuw samen elf zetels van de 25. Drie te weinig voor een meerderheid. Het Vlaams Belang bood gedoogsteun aan, maar daar bedankten de partijen voor.

Onder druk keerden de lokale liberalen hun bondgenoten van de SP.A de rug toe om de impasse te doorbreken. Voor hun woordbreuk zullen ze mogelijk hoge eisen stellen. Te hoog, volgens sommigen.

'Ik hoop dat iedere onderhandelaar en partij het collectief belang nu belangrijker vindt', reageert schepen en informateur De Nul.

Gouverneur Denys verwacht schepen De Nul op 28 januari om 11.00 uur om een evenwichtige bestuursploeg voor te stellen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in